Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Liviu Zamora

24 Aprilie 2012
Vizualizari: 2947
Comentează add

Întâlnirile în 3 dimensiuni cu muzica şi autorii ei de geniu sunt un privilegiu al oricărui iubitor de jazz fie el unul iubitor de classic, avant garde, fusion, post bop...sunt un privilegiu al vieţii noastre.

Se numeşte: Chick Corea - Genial pur şi simplu! Se numeşte: Chick Corea - Genial pur şi simplu! - Conține audio

liviu-zamora

Chick Corea - Genial pur şi simplu!

Întâlnirile în 3 dimensiuni cu muzica şi autorii ei de geniu sunt un privilegiu al oricărui iubitor de jazz  fie el unul iubitor de  classic, avant garde, fusion, post bop...sunt un privilegiu al vieţii noastre.

Când un muzician precum Chick Corea de asemenea forţă şi inspiraţie, cu o carieră de 50 de ani în spate şi care numai anul acesta, 2012, a primit 2 premii Grammy, îţi calcă pragul casei  tale, este parcă un sacrilegiu să nu faci orice efort de a participa la Concert.

Îmi amintesc de prima întâlnire cu maestrul Corea, era în 1993 şi  era prima dată când vedeam un mare concert de jazz.

Acea seară de pian solo, Chick Corea  împărţită cu percuţie de  latin jazz, marca Airto Moreira, mi-a rămas şi astăzi vie în amintiri.

După aceasta au mai fost alte întalniri cu celelelte feţe ale lui Chick: cu band-ul acustic, cu band-ul electric, cu ''Return to Forever''...toate extraordinare, iar acum s-a mai dezvăluit încă un chip al maestrului, în care pianul împreună cu vibrafonul descoperă noi sfere jazz-istice: Chick Corea şi Gary Burton live pe scena Salii Palatului!

După 40 de ani de colaborări şi mai bine de 7 discuri scoase împreună, a venit şi clipa live, pentru spectatorii şi atent degustătorii de jazz din România.

Concertul a fost fabulos iar pentru mai bine de 90 de minute cei doi au creat şi celebrat marele JAZZ.

De neuitat a fost  şi întâlnirea de după concert pentru un interviu Jazz & Blues.

Jazz & blues - Mă preocupă jazzul şi vă privesc ca pe un pionier, ca pe un promotor al genului...o locomotivă...aşa că vă întreb, care este viitorul jazz-ului?

Chick Corea - Da, viitorul există în mintea fiecăruia şi lumea este un grup, lumea înseamnă o mulţime de oameni, şi este nevoie de mulţi oameni pentru a crea viaţă, asta  este viitorul, eu nu încerc să-l influenţez, eu vreau doar să creez, iar creaţiile nu ţin de trecut sau viitor, este ceea ce faci in viaţă, iar viitorul jazz-ului şi al muzicii este întotdeauna pe mâini bune pentru că tinerii sunt foarte creativi.

Am fost în multe părti ale lumii şi am întâlnit mulţi tineri ce cântă muzica, ei se inspiră din tradiţii pe care le reîmprospătează, ca apoi să le dea înapoi celorlalţi.

Viitorul muzicii depinde de sănătatea societăţii, dacă ai o societate liberă în care oamenii se pot exprima liberi , vei avea şi o multitudine de expresii pentru că muzica este în interiorul tuturor.

Jazz & blues - Aveţi multi învăţăcei, mulţi discipoli, am văzut-o anul trecut pe Hiromi pe care dvs aţi descoperit-o, sunteţi interesat de a transmite secretele jazz-ului celorlalţi?

Chick Corea - Da, da ,sunt inspirat de noii interpreţi iar acum am un proiect nou numit: ''Muzicienii viitorului'' şi caut muzicieni tineri pasionaţi pe care să-i ajut, să-i încurajez să continue să creeze muzică, să fie liberi în inspiraţie, să creeze lucruri frumoase pe care să le îndragească. asta mă inspiră pe mine!

Jazz & blues - Cântaţi de 40 de ani cu Gary Burton, este o prietenie care vă leagă, muzica trece de la unul la celălalt cu o sclipire a ochiului... ?

Chick Corea - Da, da aşa este, e adevărat !

Jazz & blues - Este ca o alchimie, au trecut 40 de ani de la primul vostru disc numit ''Crystal Silence'' , aveţi 7 discuri împreună !?

Chick Corea - Cred că mai multe, nu ştiu precis!

Jazz & blues - Nu aveţi o colecţie a propriilor discuri?

Chick Corea - Ba da, dar nu le-am numărat, poate că ar trebui...!

Jazz & blues - Spuneţi-mi ceva despre ''Hot House'', ultimul  disc scos împreună cu  Gary?

Chick Corea - El cuprinde ''standards'', niciodată nu am înregistrat  asta, de obicei înregistrăm compoziţiile mele...dar acum am decis să cântam după alţi compozitori care  ne plac: Antonio Carlos Jobim, Bill Evans, Dave Brubeck ,am şi cântat în concert,  Thelonious Monk...dar este vorba de o nouă abordare...după ce-l asculti să-mi spui părerea ta...

Jazz & blues - Dacă aţi avea un sfat pentru tinerii muzicieni de jazz!?

Chick Corea - Sfatul meu este constituit din 2 sfaturi, primul ar fi că orice sfat este greşit, înţelegi, iar sfatul meu ar fi că ei ar trebui să asculte şi să ia în serios lucrurile din jurul lor, nimic nu mai este important ca părerea lor, sfatul meu pentru tinerii muzicieni este deci să facă muzica ce le place, ei trebuie să gândească şi să-şi judece propriile lucrări, asta nu te învaţă nimeni, şi de aceea îi încurajez pe tineri să se ghideze după propriile viziuni.

Jazz & blues - Când cântaţi, am senzaţia că muzica vine mai degrabă din cap, cum este sa cânţi jazz după propriile imagini din minte sau mai degrabă cu  foc...?

Chick Corea - Eu pur si simplu cânt, nu cânt cu mintea mea or cu picioarele mele şi fac lucruri diverse de fiecare dată...nu pot explica, eu cânt...fiecare are propria sa judecată după care apreciază arta şi muzica pentru că fiecare are propriul gust...este un mare lucru pentru artă si muzică, esti liber să te bucuri de ceea ce vrei să te bucuri iar eu vreau să dăruiesc muzică, să fac muzică, vreau să văd oameni fericiti experimentând muzică nouă, nu poţi explica muzica pentru că ea este un sentiment şi ceva ce fiecare experimentează pe cont propriu...şi de aceea este un lucru extraordinar de făcut!

Îmi place să văd oameni fericiţi, asta este o misiune a vieţii mele să fac oamenii mai buni, mai încrezători să se bucure de viaţă şi asta este şi rolul artei, să aducă oamenilor bucurie, să creeze ceva frumos!

Jazz & blues - Va mulţumesc mult pentru muzica dumneavoastră!

Chick Corea - O.K. man, alright, mulţumesc, noroc ,pe curând!

Interviu realizat, tradus şi adaptat de Liviu Zamora.


Etichete

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live