Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alla Stâncaru Lunca

5 Iulie 2017
Vizualizari: 1783
Comentează add

În 1949, în noaptea de 5 spre 6 iulie, în Basarabia, au fost mutate cu forţa aproape 11.300 de familii, respectiv peste 35.000 de oameni.

Se împlinesc 68 de ani de la al doilea val de deportări în Siberia

alla-stancaru-lunca

  Foto: radioiasi.ro

În 1949, în noaptea de 5 spre 6 iulie, în Basarabia a avut loc al doilea val de deportări în Siberia. Conform datelor oficiale, au fost mutate cu forţa aproape 11.300 de familii, respectiv peste 35.000 de oameni. Academia Română a organizat o sesiune de comemorare a victimelor regimului totalitar comunist din Republica Socialistă Sovietică Moldovenească, din perioadele 1940-1941 şi 1944-1953.

La eveniment a fost lansată colecţia de volume "Arhivele memoriei".

"Tragedia României a început pe data de 28 iunie 1940, atunci când trupele sovietice au invadat Basarabia, nordul Bucovinei, ţinutul Herţa şi au avut de suferit în mod special cei care au încăput sub această ocupaţie sovietică. Este vorba de o adevărată vânătoare faţă de oamenii politici, faţă de membrii Sfatului ţării, oamenii gospodari, iar în noaptea de la 12 spre 13 iunie 1941, cu câteva zile înainte de a se începe războiul germano-sovietic, a fost organizat primul val de deportări în Siberia. Impresionant pentru mine ca cercetător este lista a 650 de primari împreună cu familiile lor, care au fost deportaţi. Deci au fost oameni model, cu gospodării model pentru săteni. Şi ceea ce ne-am propus noi să facem a fost să recuperăm memoria oamenilor care au supravieţuit acestor intemperii ale vremii, a celor care au fost deportaţi s-au întors la baştină, sunt oameni în vârstă", a declarat  Anatol Petrencu, profesor universitar la Chişinău.

"Data de 6 iulie, în preajma acestei tragice date, este de fapt o comemorare a celor care au supravieţuit, a celor care au murit acolo, în Siberia. Se împlinesc 68 de ani de la acest al doilea val de deportări şi ne-am propus să publicăm memoriile acestor oameni", a mai adăugat profesorul Anatol Petrencu.  


Etichete deportări1949iulie5 şi 6BasarabiaSiberiaKârgâstanBucovinaHerţa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live