Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 10 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România

28 August 2014
Vizualizari: 1146
Comentează add

Comunicat : "Învăţăturile ursului Baloo către micuţul Mowgli" deschide cea de a zecea stagiune "Ne auzim la Majestic".

Se deschide cea de a zecea stagiune "Ne auzim la Majestic"

radio-romania

Copertă CD "Învăţăturile ursului Baloo către micuţul Mowgli".

Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii prezintă în premieră, duminică 7 septembrie, de la ora 9:05, la Radio România Actualităţi, spectacolul radiofonic Învăţăturile ursului Baloo către micuţul Mowgli - scenariu radiofonic alcătuit de Mihai Lungeanu, din texte semnate de Rudyard Kipling.

„Ceea e a învăţat Kipling de la India e cuprins, în întregime, în Cărţile Junglei, în această aparent naivă, dar atât de profundă operă a lui, care încearcă (aproape) o reinterpretare a lumii, în viziunea miracolului, frumuseţii şi adevărului”, considera remarcabilul om de cultură, academician profesor universitar doctor Zoe Dumitrescu-Buşulenga. Miracol pe care Rudyard Kipling l-a presimţit în copilăria şi tinereţea lui (petrecute în bungalowul tatălui său, din fascinanta junglă indiană), dar a cărui dimensiune şi spiritualitate i se vor revela mai târziu, în anii de formare intelectuală, care a purtat pecetea educaţiei britanice. Toată această sumă de influenţe, tradiţii şi experienţe umane, provenite din spaţii geografice şi culturale (aparent) contradictorii, s-au regăsit într-o nobilă filosofie de viaţă, care transpare în întreaga sa operă literară, bogată şi variată, unanim apreciată şi recompensată cu cel dintâi Premiu Nobel din literatura Albionului, în 1907.

De un succes deosebit s-au bucurat mai ales povestirile reunite în cele două Cărţi ale junglei, care au văzut lumina tiparului în 1894, respectiv 1895, opere care îl au în centru pe micuţul Mowgli, puiul de om adoptat de fiarele pădurii, care îl vor îngriji şi apăra şi care îi vor preda, cu reală dragoste, emoţionante lecţii despre frumuseţe, adevăr, înţelepciune, iubire şi curaj, poveţe esenţiale pe care le regăsim şi în tulburătoarele versuri ale poeziei IF, versuri care însoţesc şi ritmează întreaga montare radiofonică.

Pornind de la cunoscutele peripeţii (palpitante şi amuzante) trăite de micuţul Mowgli în lumea fascinantă a junglei, regizorul Mihai Lungeanu propune, în această variantă radiofonică, o inedită viziune asupra basmului, în care povestea puiului de om devine un traseu iniţiatic, o repunere în discuţie a valorilor etern umane şi, de ce nu, un posibil model educaţional în care mintea, trupul şi sufletul se pot dezvolta în armonie, spre o desăvârşire pe care o vor respecta chiar şi vieţuitoarele junglei (fie ea chiar şi, sau mai ales, umană /urbană).

Vă invităm, aşadar, într-o lume de poveste, construită sonor cu fineţe, intuiţie şi profesionalism de către regizorul muzical Patricia Prundea, împreună cu Vasile Manta, semnatarul regiei tehnice.

Spectacolul Învăţăturile ursului Baloo către micuţul Mowgli, scenariu radiofonic alcătuit de Mihai Lungeanu, din texte semnate de Rudyard Kipling, va putea fi audiat, în avanpremieră, luni 1 septembrie, de la ora 11:00, în cadrul clubului de la hotelul Ramada Majestic, aflat pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Evenimentul deschide cea de a zecea stagiune de audiţii radiofonice, organizate de Redacţia Teatru a Societăţii Române de Radiodifuziune, în parteneriat cu Hotelul Ramada Majestic, sub incitantul generic Ne auzim la Majestic, proiect iniţiat de regizorul Mihai Lungeanu.

În distribuţie: Marian Râlea, Dorina Chiriac, Jeanine Stavarache, Dan Aştilean, Julieta Strâmbeanu, Alexandru Georgescu, Petre Lupu, Adina Andrei, Violeta Berbiuc, George Ţoropoc, Florin Anton. Redactor şi producător: Irina Soare. Regia de montaj: Florin Bădic şi Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Regia artistică: Mihai Lungeanu.


Etichete "Ne auzim la Majestic"Mihai LungeanuRudyard Kipling"Învăţăturile ursului Baloo către micuţul Mowgli"

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live