Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marcela German

30 Octombrie 2019
Vizualizari: 630
Comentează add

Medicul primar chirurgie plastică Adrian Boțan cere redeschiderea secţiei de arşi din Târgu Mureş.

Se cere redeschiderea secţiei de arşi din Târgu Mureş

marcela-german

La patru ani de la tragedia din Clubul Colectiv, fostul coordonator al Compartimentului de Arşi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Adrian Boţan, cere redeschiderea secţiei care a fost închisă pentru că nu mai îndeplinea condiţiile de funcţionare, după modificarea legislaţiei în domeniu.

Acolo erau trataţi, anual, 120 de pacienţi cu arsuri, iar, în lipsa acestui compartiment, bolnavii au mult mai puţine şanse să fie ajutaţi la timp.


Reporter: Marcela German - Medicul primar chirurgie plastică și reparatorie Adrian Boțan, cu o experiență de peste trei decenii, reproșează autorităților că, sub pretextul legislației introduse după tragedia de la Colectiv, au închis compartimentul de arși din Târgu Mureș pentru a face loc unui compartiment de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă în care pacienții cu arsuri nu au ce căuta.

Pentru dotarea acestuia, s-au găsit fonduri - spune medicul Adrian Boțan.


Adrian Boţan: "Mesajul meu este să fim lăsaţi să ne facem meseria aşa cum ne-am făcut-o și până acum. Arşii nu au nevoie de cine știe ce dotare. Eventual, un monitor ca să-i urmărești tensiunea, pulsul și niște saloane curate. Condițiile pe care le avem noi în momentul de față putem să îngrijim aceste arsuri, până în 20%, zic eu. Aceste  centre puține care sunt în România și care, oarecum, corespund din punct de vedere al standardelor, sunt puține și sunt supraaglomerate".


Reporter: Pacienții tratați la Târgu Mureș cu succes deplâng și ei închiderea compartimentului.


-: A fost un accident de muncă. Am fost arsă prin flacără. Două luni am stat în spital, dar esențialul e că, după un an de zile, am reușit să mișc iarăși mâinile, să pot să lucrez. Ambele mâini îmi erau arse în totalitate.


-: Am avut un accident de muncă cu sodă caustică. Am ajuns prima dată la spital la Reghin, după aceea la SMURD; după câteva ore bune, la domnul doctor care m-a îngrijit foarte bine, pentru că, datorită dânsului, am mâna... Așa zic eu.


Reporter: Specialiștii spun că la Târgu Mureș e cu atât mai mare nevoie de secție pentru tratarea arsurilor, cu cât în regiune industria este dezvoltată, iar cazurile de arsuri pot fi numeroase.


Etichete Compartimentul de Arşi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean MureşAdrian Boţanredeschiderea sectiei de arsitargu mures

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live