Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Scutul de confidențialitate între UE și SUA

Vĕra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a precizat că scutul prevede standarde mai stricte de protecție a datelor.

Scutul de confidențialitate între UE și SUA

Articol de Gabriela Tătărău, 13 Iulie 2016, 00:10

Comisia Europeană a lansat, marți, Scutul de confidențialitate între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, care asigură o protecție sporită pentru fluxurile transatlantice de date.

Acest nou cadru protejează drepturile fundamentale ale tuturor persoanelor din Uniunea Europeană în cazul în care datele lor cu caracter personal sunt transferate către Statele Unite.

Totodată, cadrul asigură claritate juridică pentru întreprinderile a căror activitate se bazează pe transferuri transatlantice de date.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Vĕra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a precizat că scutul prevede standarde mai stricte de protecție a datelor, însoțite de măsuri mai eficace de asigurare a respectării lor și oferă garanții privind accesul guvernului la date, simplificând posibilitățile de recurs oferite persoanelor care depun plângeri.

Noul cadru va restabili încrederea consumatorilor ale căror date lor sunt transferate pe celălalt mal al Atlanticului.

Scutul de confidențialitate se bazează pe câteva principii esenţiale.

În primul rând, întreprinderile care lucrează cu date vor avea de respectat anumite obligaţii stricte şi vor fi verificate periodic pentru a se vedea dacă le aplică.

Vor fi impuse o serie de garanții clare și obligații de transparență privind accesul guvernului american la aceste informaţii.

De asemenea, potrivit clarificărilor oferite de Biroul Directorului comunității naționale de informații a SUA, colectarea în masă de date va putea avea loc numai sub rezerva unor condiții prealabile specifice și trebuie să fie cât mai precisă și mai bine direcționată posibil.

Al treilea principiu de bază este asigurarea unei protecţii eficace a drepturilor individuale: orice cetățean care consideră că datele sale cu caracter personal au fost utilizate în mod necorespunzător în cadrul Scutului de confidențialitate va beneficia de mai multe mecanisme accesibile și abordabile de soluționare a disputelor.

Va exista, de asemenea, un mecanism de reexaminare anuală comună a Scutului de confidențialitate prin care se va verifica funcţionarea acestuia.

Scutul va deveni funcţional de la 1 august, iar până atunci Comisia europeană va publica un ghid de informare a cetăţenilor, iar în SUA, cadrul privind acest scut de confidențialitate va fi publicat în Registrul Federal, echivalentul Jurnalului Oficial al Uniunii Europene.