Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Luni, 16 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

30 Octombrie 2013
Vizualizari: 1899
Comentează add

Negociatorul şef al Statelor Unite pentru baza de la Deveselu, Frank Rose, a elogiat colaborarea cu România spunând că reprezintă un model de cooperare excelentă.

Scutul anti-rachetă, "element cheie al relaţiei trans-atlantice"

pavel-ionescu

Frank Rose. Foto: Pavel Ionescu

Oficialul american însărcinat cu politica spaţială şi de apărare a declarat marţi la Bucureşti că desfăşurarea sistemului anti-rachetă în Europa evoluază conform planurilor şi că baza de la Deveselu dispune de susţinerea politică şi financiară pentru a deveni operaţională din 2015.

Asistentul secretarului de stat al Statelor Unite pentru politica spaţială şi de apărare, Frank Rose, a respins posibilitatea ca Rusia să impună proiectului defensiv ceea ce el a numit "limitări juridice".

Vorbind la o masă rotundă organizată de ambasada SUA, fostul negociator şef pentru amplasarea scutului american anti-rachetă la Deveselu a elogiat colaborarea cu România spunînd că reprezintă un model de cooperare excelentă.

Pentru Statele Unite, scutul anti-rachetă desfăşurat în Turcia, Germania, Polonia şi România precum şi pe mai multe nave de luptă care-şi pot modifica poziţia în jurul Europei, este considerat o parte a angajamentului lor de a-şi apăra aliaţii.

Aflat în România pentru a participa la inaugurarea bazei de la Deveselu, asistentul secretarului de stat al Statelor Unite pentru politica spaţială şi de apărare, Frank Rose, a repetat marţi că sistemul este exclusiv defensiv, priveşte ameninţări din afara regiunii euroatlantice şi nu urmăreşte, citez: să submineze stabilitatea strategică a Rusiei sau a Chinei.

Fotografie generată pe computer a bazei de la Deveselu. Sursă: romania.usembassy.gov

Statele Unite, îngrijorate de noul sistem mobil nord-coreean de lansatoare de rachete

Oficialul american a insistat că Statele Unite nu şi-au schimbat evaluarea ameninţărilor de securitate, menţin îngrijorări serioase legate de noul sistem mobil nord-coreean de lansatoare de rachete intercontinentale şi că, deşi încetinit, programul de rachete intercontinentale al Iranului continuă.

În plus, spune Frank Rose, ambele ţări dispun în total de sute de rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune care pot lovi aliaţii Statelor Unite din Europa sau din regiune şi că împotriva asemenea ameninţări sunt contracarate inclusiv de sistemele care vor funcţiona la Deveselu:

"Privind în perspectivă la secolul 21, considerăm apărarea anti-rachetă drept un element cheie în păstrarea unei puternice legături trans-atlantice. Spunem în acest fel în mod clar unor ţări precum Coreea de Nord şi Iranul că noi, în Statele Unite, noi în NATO nu ne vom feri să intervenim din cauza ameninţării voastre cu folosirea rachetelor balistice pentru că avem capabilităţile să înfrîngem atacul vostru", a spus Frank Rose.

Statele Unite nu vor permite Rusiei să blocheze proiectele militare americane

Ameninţările puse de Coreea de Nord – despre care domnul Rose spunea marţi că au urcat rapid ca importanţă – au şi determinat Statele Unite să renunţe la faza a 4-a a scutului anti-rachetă, respectiv instalarea în Polonia a unor interceptoare îmbunătăţite care să fi putut doborî rachete cu rază medie şi intermediară, lansate inclusiv din Orientul Mijlociu.

Contestarea acestei faze de către Rusia nu a jucat nici un rol în luarea deciziei a explicat marţi, oficialul Departamentului de Stat, spunînd de mai multe ori că Statele Unite nu vor permite Rusiei să blocheze proiectele militare americane:
 
"Privim favorabil colaborarea cu Rusia. Colaborarea ne oferă avantaje politice, avantaje tehnice, Rusia dispune de o privire în interiorul planurilor noastre de aparare cu rachete. Dar am spus foarte clar că ceea ce Rusia continuă să solicite sunt garanţii juridice că sistemul nostru de rachete nu va avea un impact asupra forţei sale de intimidare. Ceea ce ei cer de fapt este limitarea juridică a sistemelor militare americane şi nu suntem dispuşi să acceptăm aceasta", a afirmat oficialul Departamentului de Stat.

România, un partener fantastic în negocierile privind sistemul anti-rachetă

Scutul anti-rachetă nu este direcţionat împotriva Rusiei, spunea marţi, Frank Rose glumind chiar: nu poţi contrazice legile fizicii, aluzie la traiectoria după care interceptoarele scutului vor doborî rachetele ţintă.

Oficialul american s-a ferit să ofere o durată estimată de funcţionare a sistemului, insistînd că Statele Unite nu intenţionează să echipeze vreodată rachetele interceptoare ale scutului cu focoase nucleare.

Actualul model care va fi instalat din 2015 şi în România, intitulat SM3 Bloc 1B, este foarte eficient, ultimele trei teste fiind reuşite şi dispune de finanţarea necesară şi de o susţinere bipartizană în Congresul american.

Fotografie generată pe computer a bazei de la Deveselu. Sursă: romania.usembassy.gov

Frank Rose, care a fost negociatorul şef al Statelor Unite pentru baza de la Deveselu a elogiat marţi, România pentru calitatea angajamentului său de aliat NATO:

"România a fost un partener fantastic, atât în negocierile asupra Acordului privind sistemul antirachetă, ca şi în privinţa cooperării cu noi la implementarea Acordului. Cred că ceea ce aşteptăm de la România este doar să continue excelenta cooperare pe care ne-o oferă astăzi. A fost, într-adevăr, o cooperare excelentă şi mi-aş dori ca peste tot să fie ca în România. Este un model despre ce poţi realiza când lucrezi cu un aliat puternic şi angajat", este de părere Frank Rose.

Asistentul secretarului de stat al Statelor Unite pentru politica spaţială şi de apărare Frank Rose a subliniat marţi, că Statele Unite se bazează pe maturitatea Alianţei Nord-Atlantice şi se declara încrezător că indiferent cine va cîştiga viitoarele alegeri din Turcia, Polonia sau România, vor fi deplin angajaţi în respectarea obligaţiilor de membru NATO. 


Etichete Exclusiv onlineSUAscutrachetăapărareNATOFrank RoseRomâniaDeveselu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live