Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 29 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Lancuzov

30 Ianuarie 2020
Vizualizari: 19468
Comentează add

Propunere de modificare a Codului Rutier aprobată în Comisia de Industrii de la Camera Deputaților.

Scutere și motorete, conduse doar cu permis categoria B

alex-lancuzov

FOTO: facebook.com/ministeruldeinterne.

Propunere de modificare a Codului Rutier aprobată în Comisia de Industrii de la Camera Deputaților
 
Posesorii permisului de conducere categoria B (autoturisme) vor putea conduce scutere și motorete fără a mai da examen pentru categoria A 1 ( motociclete cu cilindree de până la 125 centimetri cubi) au decis, deputații din Comisia de Industrii și Servicii.

Totuși, amendamentul aprobat are și două condiții : experiență de minimum 3 ani pentru permis categ. B și parcurgerea unui curs practic, de 10 ore la o școală de șoferi pentru acomodarea cu mersul pe două roți.

Inițiatorul proiectului de lege, deputatul Gabriel Petrea a explicat că, prin această propunere de modificare a Codului Rutier se reduce aglomerația din trafic, se încurajează mobilitatea urbană și se urmează modelul din alte capitale europene.

Amendamentul care prevede obligația de a urma un curs de pregătire pentru mersul pe motocicletă a fost adoptat după ce vicepreședintele Comisiei de Industrii, deputatul Șandor Bende, a atras atenția că motocicletele ușoare pot dezvolta o putere de 15 CP și, în lipsa pregătirii conducătorului, riscul de accident este mai mare. Proiectul de Lege urmează să fie dezbătut și în comisiile de specialitate Juridică și Transporturi apoi va merge la vot în Plenul Parlamentului, for decizional.

În privința trotinetelor electrice, proiectul de Ordonanță a Guvernului prin care Ministerul de Interne  reglementează circulația acestor vehicule a parcurs toate etapele de dezbatere publică, urmează să primească toate avizele necesare de la Ministerul Justiției și ar putea fi aprobat săptămâna viitoare în ședința de Guvern, a anunțat chestorul Floentin Brăcea, directorul Poliției Rutiere. Actul normativ va intra în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial însă amenzile se vor aplica în termen de 30 de zile pentru ca utilizatorii acestor vehicule să se poată conforma noilor reguli.

Proiectul de Ordonanță stabilește reguli clare în privința utilizării trotinetelor electrice, trasee permise și sancțiuni aspre pentru nerespectarea legislației.


Etichete scuteremotoretecodul rutier

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live