Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END - continuare Sâmbătă, 20 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

17 Ianuarie 2019
Vizualizari: 412
Comentează add

Scoția cuprinde 8% din populația Regatului și a votat în 2016 pentru rămânerea în UE, dar britanicii, per total, au votat la referendum părăsirea UE.

Scoția își va clarifica rapid intențiile cu privire la secesiune

sergiu-stet

  Nicola Sturgeon foto:mirror.co.uk

Întâiul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că se așteaptă să clarifice momentul unui posibil nou referendum scoțian privind independența în săptămânile următoare, indiferent dacă perioada de timp în care Regatul Unit va părăsi UE va fi extinsă ori nu.

Reuters transmite că Sturgeon e presată de simpatizanții partidului ei naționalist să stabilească o dată pentru un nou referendum încă de când Regatul s-a împotmolit în complexitățile Brexit-ului.

Nicola Sturgeon declară de luni de zile că va clarifica chestiunea secesiunii odată ce deznodământul Brexit-ului va fi cunoscut. Scoția cuprinde 8% din populația Regatului și a votat în 2016 pentru rămânerea în UE, dar britanicii, per total, au votat la referendum părăsirea UE.

Relațiile dintre guvernul local de la Edinburgh și cabinetul conservator al premierului britanic Theresa May au rămas încordate de atunci. Însă orice vot cu obligativitate juridică pentru secesiunea Scoției trebuie aprobat de parlamentul britanic.

În 2017 May a refuzat să permită un astfel de vot, în timp ce Brexit era în curs. „Acea opțiune de independență trebuie să fie deschisă, iar când poporul Scoției va avea posibilitatea de a alege, eu cred că Scoția va opta să fie o țară independentă”, a declarat Sturgeon. La un referendum din 2014, scoțienii au votat cu 55 contra 45% împotriva secesiunii de Regat.

Sprijinul pentru independență se menține și acum la aproximativ 45%, deși sondajele indică și o creștere a opoziției scoțienilor față de planurile de Brexit ale lui May.


Etichete Nicola SturgeonSco'iasecesiuneEdinburghTheresa MayBrexit

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live