Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

16 Februarie 2016
Vizualizari: 831
Comentează add

Obiectivul politic al Moscovei în Siria este menţinerea integrităţii teritoriale a acestei ţări şi evitarea răbuşirii acesteia în haos, a spus premierul rus Dimitri Medvedev.

Scopul Rusiei este "menţinerea integrităţii teritoriale a Siriei"

alexandru-beleavski-moscova

Prim-ministrul rus Dimitri Medvedev. Foto: government.ru.

Premierul rus Dimitri Medvedev a revenit asupra aprecierilor sale privind existenţa unui nou război rece şi a acuzat NATO că încearcă să izoleze Rusia.

În cel mai recent interviu acordat săptămânalului american "Time", Medvedev a ţinut să clarifice afirmaţia la care te-ai referit, declarând că nu a spus de fapt niciodată că între Rusia şi Occident a început un nou război rece.

Ceea ce a spus, susţine Medvedev, este că recentele decizii ale NATO privind creşterea prezenţei sale militare în apropierea Rusiei împing situaţia spre un nou război rece.

Rusia însă, a subliniat Medvedev, nu doreşte să se angajeze în nici un fel de confruntări, nici în ţările baltice, nici în Turcia, nu se va implica nici unui război permanent, aluzie la Siria, şi nici într-o nouă cursă a înarmărilor, premierul Medvedev, apreciind că prioritară pentru Rusia este rezolvarea problemelor economice.

De asemenea el a reafirmat că operaţiunea militară a Rusiei în Siria nu va deveni una permanentă, deşi paramentrii acesteia vor fi decişi de conducerea rusă în frunte cu preşedintele Putin şi nicidecum de preşedintele Bashar al-Assad.

Obiectivul politic al Moscovei în Siria este menţinerea integrităţii teritoriale a acestei ţări evitarea divizării in facto şi de facto şi a prăbuşirii acesteia în haos, aşa cum s-a întâmplat în Libia.

Din acest motiv Rusia va continua dialogul cu Occidentul cu privire al Siria, oricât de dificil, a spus Medvedev, ar fi acest dialog, rezultatele sale de până acum inspirând un optimism prudent în ceea ce privesc şasele de a se ajunge la consens în legătură cu procesul de reglemenare a crizei.

Întrebat când se va încheia ofensiva armatei siriene şi vor începe negocierile Medvedev a spus că dacă preşedintele Bashar al-Assad, cu ajutorul Rusiei, Statelor Unite sau europenilor se va aşeza la masa de negocieri cu cei cu care se poate purta procesul de negocieri şi se va înţelege cu aceştia în legătură cu viitoarea organizare politică a Siriei, procesul de transformări democratice, dar şi cu propriul său rol în acest proces - Medvedev a subliniat că altceva ar fi de neînţeles - atunci va sosi şi momentul când trebuie să se sfârşească totul.

Trebuie spus aici că viceministrul rus de externe, Ghenadi Gatilov, negociatorul Rusiei în cadrul procesului de la Viena, consideră că Bashar al-Assad este preşedintele legitim al Siriei şi că Statele Unite au propus Moscovei de câteva ori să se înţeleagă în legătură cu cel ce va conduce în viitor Siria, însă Rusia a refuzat, întrucât consideră că decizia trebuie să aparţină sirienilor.

Oricât de odios ar fi Assad, a spus Gatilov, el are susţinerea anumite părţi a societăţii siriene şi desigur se teme pentru propria lui soartă şi soarta cercului său de apropiaţi.

Dacă Assad ar pleca în acest moment de la putere, statul sirian s-ar destrăma definitiv şi acest lucru, a spus viceministrul rus de externe, îl înţeleg şi Statele Unite, care consideră că în prezent nu este momentul ca soarta lui Assad să fie decisă, ci că prioritară este lupta împotriva terorismului.


Etichete Rusiapremierul Dimitri MedvedevSiriaNATOviceministrul rus de externeGhenadi Gatilovpreşedintele Bashar al-AssadSUA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live