Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

15 Septembrie 2014
Vizualizari: 1019
Comentează add

Catedrele sunt ocupate de profesori calificaţi în proporţie de 85 %, iar 90 % dintre unităţile de învăţământ din ţară au primit avizul sanitar, cu 7% mai mult decât anul trecut.

Şcolile, mai pregătite decât de obicei pentru primirea elevilor

radiojurnal

 Foto: Constantin Pașol.

Anul acesta, şcolile sunt mai pregătite decât de obicei pentru reîntoarcerea elevilor din vacanţa de vară.

Catedrele sunt ocupate de profesori calificaţi în proporţie de 85 %, iar 90 % dintre unităţile de învăţământ din ţară au primit avizul sanitar, ceea ce înseamnă cu şapte procente mai mult decât anul trecut.

"Avem localităţi cu 90 şi ceva la sută şcoli cu aviz sanitar- veterinar. Avizul sanitar-veterinar ţine pe de o parte de cât de bine arată şcoala, cât de întreţinută este, dacă sunt condiţiile necesare în şcoală, dar mai depinde şi de comunitate şi de infrastructura existentă în acea comunitate pentru că, de exemplu, putem să avem o şcoală nouă-nouţă, cu toate condiţiile necesare, dar, dacă acea şcoală nu este conectată la apă curentă şi canalizare pentru că în localitata respectivă probabil nu există apă curentă şi canalizare, şcoala nu primeşte avizul sanitar de funcţionare", a declarat Remus Pricopie, ministrul educaţiei.

Între noutăţile aduse de anul şcolar care începe luni se află şi schimbarea manualelor pentru elevii claselor I-a şi a II-a.

Deocamdată, însă, copiii nu vor primi noile manuale, întrucât unele edituri au contestat licitaţia organizată pentru realizarea acestora, aşa că termenul de tipărire a fost decalat până după soluţionarea problemelor.

Prin urmare, elevii ar putea învăţa la început după fişe multiplicate la copiator, întrucât manualele vechi nu mai corespund cu noua programă.

Premierul Victor Ponta a promis că va lua măsuri dacă se vor găsi nereguli sau erori din partea Ministerului Educaţiei în prvinţa licitaţiilor pentru manualele claselor întâi şi a doua.

Aproximativ 3,2 milioane de elevi şi preşcolari se întorc în bănci

În noul an şcolar, examenul de bacalaureat şi evaluarea naţională nu îşi vor schimba structura, dar apar unele modificări la lista cu materii opţionale.

Aici oferta merge de la arhitectură şi şah până la istoria jazzului.

Anul şcolar 2014-2015 are 36 de săptămâni de şcoală, însumând 177 de zile lucrătoare, potrivit redactorului nostru Cristina Iliescu.

Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal şi gimnazial. Astfel, elevii claselor a XII-a vor încheia cursurile în 29 mai 2015, în timp ce elevii claselor a VIII-a vor încheia cursurile în 12 iunie.

Pentru clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a - filiera terhnologică - durata cursurilor este de 37 de săptămâni, stagiile de pregătire practică cuprinzând 720 de ore.

Anul şcolar se va încheia în 19 iunie 2015. Este structurat pe două semestre şi are trei vacanţe: cea de iarnă, în intervalul 20 decembrie - 4 ianuarie, intersemestrială în perioada 31 ianuarie - 8 februarie şi vacanţa de primăvară în intervalul 11 aprilie-19 aprilie.


Etichete şcoalăan şcolarprima zi de şcoalămanualeelevişcoliaviz sanitarunităţi de învăţământmanualecopiatorprogramăRemus PricopieVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live