Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Schimbări la vârful Uniunii Europene

Comisia Europeană va asigura o tranziţie uşoară între actualul şi următorul Colegiu al Comisarilor – a spus Jose Manuel Barroso.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 02 Septembrie 2014, 12:38

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a felicitat pe Donald Tusk şi pe Federica Mogherini pentru numirea lor în funcţiile de preşedinte al Consiliului European, respectiv, de şefă a diplomaţiei Uniunii Europene.

Într-un discurs susţinut duminică seară, la Bruxelles, preşedintele Barroso şi-a exprimat convingerea că atât Donald Tusk, cât şi Federica Mogherini, alături de succesorul său în fruntea Executivului comunitar Jean-Claude Juncker, vor face o echipă bună şi vor lucra intens pentru atingerea obiectivelor europene prioritare.

Între acestea, Barroso a menţionat crearea de locuri de muncă bazată pe creştere economică.

Potrivit acestuia, este important ca şefii de stat şi de guvern să discute despre şomaj, în special despre şomajul în rândul tinerilor, la summitul din octombrie, din Italia, având ca repere reuniunile anterioare de la Berlin şi Paris.

Audio: Schimbări la vârful Uniunii Europene.

Comisia Europeană va asigura o tranziţie uşoară între actualul şi următorul Colegiu al Comisarilor – a dat asigurări Jose Manuel Barroso, care a mai spus că viitoarea Comisie îşi va prezenta orientările pe probleme economice în toamnă.

Jose Manuel Barroso s-a referit şi la discuţiile legate de deteriorarea situaţiei din Ucraina şi a evidenţiat unitatea europenilor în jurul ideii că Rusia va trebui să plătească dacă persistă în escaladarea crizei.

Anterior, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles alături de președintele ucrainean Petro Poroșenko, Barroso a declarat: „Suntem gata să adoptăm măsuri foarte clare și foarte dure, dar păstrăm ușa deschisă pentru o soluționare politică” a crizei.

Şeful Executivului comunitar a insistat că orice nouă înăsprire a sancțiunilor va fi menită nu să escaladeze criza, ci să determine Moscova să negocieze, și a subliniat că Uniunea Europeană nu își dorește o confruntare.

„Nu are niciun sens să avem un nou Război Rece, care ar dăuna întregii Europe” – a precizat Barroso.

Acesta a mai spus că Uniunea Europeană ar putea pune la dispoziția Ucrainei împrumuturi de peste un miliard de euro în următoarele luni și ar putea lua în considerare un ajutor suplimentar.

În martie, Uniunea a oferit Ucrainei un pachet de împrumuturi și granturi în valoare de 11 miliarde de euro pentru următorii câțiva ani, pentru a o ajuta să-și pună pe picioare economia devastată, în contextul conflictelor din estul țării dintre separatiștii proruși și forțele guvernamentale.