Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

2 Aprilie 2014
Vizualizari: 1003
Comentează add

Jonnathan Pollard, ofiţer de informaţii american de origine evreu, condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj, ar putea fi eliberat din închisoare după 29 de ani de detenţie.

"Schimb de prizonieri" pentru pace, în Orientul Mijlociu

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Secretarul de Stat american John Kerry Foto: state.gov

Secretariatul General al Guvernului israelian se pregăteşte pentru eventualitatea unei şedinţe speciale în care ar urma să fie dezbătută o tranzacţie globală, care ar include şi eliberarea spionului israelian Jonnathan Pollard, închis pe viaţă în Statele Unite.

Presa de Ierusalim a comentat că acesta nu doreşte să fie eliberat în schimbul unor terorişti palestinieni pe care îi solicită conducerea de la Ramallah pentru continuarea tratativelor.

Factori politici implicaţi în negociere au menţionat că palestinienii solicită eliberarea a cel puţin o mie de terorişti şi, în plus, cer să fie îngheţate construcţiile israeliene în Cisiordania.

Dacă în privinţa Crimeii zarurile au fost aruncate, pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu secretarul de stat american John Kerry face o nouă încercare.

Administraţia de la Washington vrea să arate că măcar în acest demers diplomatic se poate vorbi de unele progrese.

Conducerea palestiniană se întruneşte iar pentru a dezbate situaţia creată la negocieri şi observatorii apreciază că în cazul în care SUA vor elibera, după 29 de ani de detenţie, pe Jonnathan Pollard, ofiţer de informaţii american de origine evreu, condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj, va fi greu miniştrilor de dreapta din guvernul premierului Netanyahu să se împotrivească eliberării altor deţinuţi palestinieni şi să nu fie de acord cu o tranzacţie care să includă din partea americană eliberarea lui Pollard.

Al patrulea grup de deţinuţi palestinieni, ar urma să fie eliberaţi

Israelul ar urma să pună în libertate al patrulea grup de deţinuţi şi să îngheţe publicarea de licitaţii pentru construcţii în Cisiordania.

Luni, secretarul de stat american John Kerry şi-a întrerupt turneul în Europa pentru o vizită urgenţă la Ierusalim, unde a discutat cu premierul Benjamin Netanyahu şi negociatorul Saeb Erekat în încercarea de a salva convorbirile de pace israelo-palestiniene.

Secretarul de stat american a revenit, marţi, la Bruxelles, pentru reuniunea NATO, palestinienii au ameninţat că părăsesc tratativele dacă nu sunt eliberaţi anumiţi deţinuţi.

Este vorba şi de 14 arabi israelieni, care, potrivit unei înţelegeri verbale, transmise de secretarul de stat american liderului Autorităţii Palestiniene urmau să fie eliberaţi la sfârşitul săptămânii trecute.

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că nu vor fi eliberaţi alţi deţinuţi dacă palestinienii nu dau nimic la schimb.

Acum Netanyahu doreşte accelerarea tranzacţiei prin care vor fi eliberaţi cei din al patrulea grup de deţinuţi condamnaţi pentru terorism şi alte câteva sute de deţinuţi, marea majoritate de drept comun.

În schimb, palestinienii ar accepta extinderea tratativelor până în 2015.

Marţi dimineaţă Kerry şi Netanyahu au încercat să stabilească detaliile tranzacţiei pentru prelungirea tratativelor.

Surse apropiate premierului israelian au indicat că acordul va include şi eliberarea lui Jonnathan Pollard, închis de aproape 30 de ani.

Neoficial se vorbeşte de eliberarea acestuia înainte de cina de Seder. 


Etichete IsraelAutoritatea PalestianianăMahmoud AbbasBenjamin NetanyahuSUAJohn KerrypaceOrientul MijlociuprizonierispionajJonnathan Pollard

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live