Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

9 Aprilie 2013
Vizualizari: 1440
Comentează add

Noua versiune permite introducerea în baza de date folosită de poliţiştii de frontieră din statele Schengen a datelor biometrice şi incorporarea mandatelor europene de arestare.

Schengen 2.0

sorin-solomon

Foto: Arhivă Reuters.

A doua generaţie a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS II) a intrat marţi în funcţiune, permiţând o reacţie mai rapidă a autorităţilor de control al frontierei din statele membre în depistarea posibililor infractori.
   
Noua versiune a SIS permite introducerea în baza de date folosită de poliţiştii de frontieră din statele Schengen a datelor biometrice (amprente digitale şi fotografii), lansarea de noi tipuri de alerte de urmărire, precum şi incorporarea mandatelor europene de arestare.
   
SIS II facilitează schimbul de informaţii între autorităţile naţionale de control al frontierei, autorităţile vamale şi cele poliţieneşti cu privire la persoanele care este posibil să fi fost implicate în infracţiuni grave, precizează un comunicat al Comisiei Europene.
   
Sistemul include, de asemenea, alerte cu privire la persoane dispărute, în special copii, precum şi informaţii despre anumite bunuri, de exemplu, bancnote, automobile, camionete, arme de foc şi documente de identitate care este posibil să fi fost furate, însuşite ilegal sau pierdute.
   
SIS II este un sistem IT securizat avansat tehnologic, constituit din trei elemente: un sistem central, sistemele naţionale ale statelor din spaţiul Schengen şi o infrastructură de comunicaţii între sistemul central şi sistemele naţionale.
   
SIS II este a doua generaţie a Sistemului de Informaţii Schengen, operaţional din 1995, ale cărui funcţionalităţi au fost acum îmbunătăţite, permiţând, de exemplu, introducerea de date biometrice (amprente digitale şi fotografii), lansarea de noi tipuri de alerte (în cazul furtului de aeronave, nave, containere, mijloace de plată) sau corelarea diferitelor alerte (de exemplu, corelarea unei alerte privind o persoană cu o alertă privind un vehicul).
   
Sistemul va include, de asemenea, copii ale mandatelor europene de arestare, care vor fi ataşate direct la alertele privind persoanele căutate în vederea arestării, predării sau extrădării, ceea ce va facilita şi va accelera luarea de măsuri în consecinţă de către autorităţile competente.


Etichete Sistemul de InformaţiiSchengenamprente digitalefotografiiITcomunicaţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live