Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

21 Iulie 2021
Vizualizari: 315
Comentează add

Scandalul Pegasus ia amploare: pe lista celor spionaţi de servicii de informaţii din alte state au fost adăugate încă 14 nume.

Scandalul Pegasus ia amploare

florin-lepadatu

  Foto; Arhivă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI : Scandalul Pegasus ia amploare, după ce numele a 14 şefi de stat şi de guvern au fost adăugate pe lista persoanelor spionate de servicii de informaţii din alte state, cu ajutorul unui program informatic creat de o companie israeliană.

Printre cei supravegheaţi cu programul Pegasus s-ar fi aflat şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, ce ar fi fost ţinta serviciilor secrete marocane în perioada 2017-2019. Informaţia, furnizată marţi seară de un grup internaţional jurnalistic de investigaţii, a căzut ca o bombă la Paris, după cum transmite corespondenta RRA, Daniela Coman: "Programul ar fi reușit să intre pe telefonul personal al lui Macron, pe care acesta îl deține dinainte de a fi președinte și la care nu a renunțat. Printre țintele serviciilor marocane s-ar fi aflat și fostul premier Édouard Philippe, 15 miniștri, parlamentari francezi de la putere și din opoziție. Pentru a avea certitudinea că aceștia au fost spionați, telefoanele și laptopurile lor trebuie expertizate și doar două laboratoare din lume sunt capabile să facă această expertiză - declara, cu puțin timp în urmă, Jacques Monet, șeful Redacției Investigații al Radio France, parteneră a anchetei jurnalistice. El și-a exprimat surpriza că Marocul, o țară prietenă a Franței, a mers atât de departe. "Nimeni nu şi-ar fi putut imagina că intruziunea ar putea veni din partea Marocului, ne puteam gândi la China, la Rusia, la Turcia. Noi credem că trebuie făcută expertiză asupra telefonului, trebuie ca președintele să fie de acord să îl încredințeze laboratoarelor competente şi atunci vom vedea ce este în el". Jurnalistul de la Radio France a mai spus că a fost expertizat telefonul fostului ministru al mediului, numărul doi în cabinetul lui Édouard Philippe, François de Rugy, în care au fost descoperite urme a cel puțin trei intruziuni. Parchetul din Paris a deschis o anchetă, după ce a primit mai multe plângeri din partea unor jurnaliști și membri ai organizațiilor neguvernamentale ale căror dispozitive electronice au fost spionate în beneficiul Marocului. Guvernul marocan a negat categoric faptul că ar fi spionat politicieni francezi și a calificat dezvăluirile jurnaliștilor drept minciuni."


Etichete spionajITcalculatoareAI

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live