Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA (R) Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

14 Octombrie 2020
Vizualizari: 2296
Comentează add

Restricţiile asociate pandemiei de COVID-19 au determinat o scădere fără precedent a emisiilor de CO2 în primul semestru al anului 2020.

Scădere fără precedent a emisiilor de CO2

florin-lepadatu

Foto: Administraţia Parcul Naţional Ceahlău.

Restricţiile asociate pandemiei de COVID-19 au determinat o scădere fără precedent a emisiilor de CO2 în primul semestru al anului 2020, mai mult decât în timpul crizei financiare din 2008 şi decât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au anunţat miercuri reprezentanţii Institutului de Cercetare a Impactului Climatic din oraşul german Potsdam, informează France Presse.

Măsurile impuse de guvernele naţionale pentru a limita primul val al pandemiei de COVID-19, care au vizat închiderea graniţelor, izolarea populaţiei la domiciliu şi restricţii vizând deplasările, au determinat o scădere drastică (1,6 miliarde de tone) a emisiilor de CO2 asociate transportului, aviaţiei şi energiei în perioada ianuarie-iunie în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019, potrivit acestui studiu, ce a fost publicat în revista Nature Communications.

Bazându-se pe cifre legate de producţia electrică, traficul de vehicule din peste 400 de oraşe ale lumii, numărul curselor aeriene, dar şi pe cele asociate producţiei şi consumului, autorii studiului au ajuns la concluzia că această scădere a emisiilor de CO2 este cea mai mare înregistrată în istoria recentă.

Emisiile de CO2 asociate transportului au scăzut cu 40% în primul semestru al anului 2020, cele asociate producţiei energetice cu 22% şi cele asociate industriei generale cu 17%, potrivit studiului.

Cele asociate locuinţelor au scăzut cu 3%, în pofida creşterii masive a telemuncii, oamenii de ştiinţă atribuind această scădere unei ierni anormal de blânde, care a limitat nevoile de încălzire.

Totuşi, cercetătorii au precizat că emisiile de CO2 au atins din nou nivelurile lor obişnuite în iulie 2020, când cele mai multe ţări au ridicat restricţiile adoptate în primăvară.

Acelaşi studiu, care a folosit date furnizate de Carbon Monitor - un site ce monitorizează emisiile zilnice de dioxid de carbon -, a arătat că în aprilie 2020, luna în care cele mai multe ţări ale lumii au impus izolarea masivă a populaţiei la domiciliu, scăderea emisiilor de CO2 în raport cu anul 2019 a fost de 16,9%, relatează Agerpres.


Etichete exclusiv onlinemuntenatură

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live