Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Scădere a producţiei industriale în zona euro

Potrivit datelor Eurostat, producţia industrială a scăzut în decembrie anul trecut în zona euro, dar şi în întreaga Uniune Europeana.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 13 Februarie 2014, 11:17

Producţia industriala a scăzut în decembrie anul trecut în zona euro, dar şi în întreaga Uniune Europeana.

Datele prezentate miercuri de Oficiul European de statistică, Eurostat, sunt raportate la cele din noiembrie.

Scăderea producţiei industriale a fost de 0,7 la suta în zona euro si în Uniunea Europeană.

Conform datelor Eurostat, productia industrială s-a diminuat in decembrie 2013 fata de noiembrie în 19 state membre şi a crescut în patru ţări.

Audio: Scădere a producţiei industriale în zona euro.

Singurele creşteri au fost înregistrate în Slovenia, Grecia, Portugalia şi Marea Britanie.

La polul opus, cu reduceri semnificative, s-au situat ţări precum Estonia Suedia, Olanda şi Croaţia.

În decembrie, România a înregistrat o scădere a producţiei industriale de 1,1 la suta.

Pe sectoarele de activitate, producţia de energie s-a diminuat cu 2.1 la sută în statele care folosesc moneda unică europeană şi cu 1.5 la sută în Uniune, în ansamblul ei.

Scăderi de 0.1 la sută au fost înregistrate în zona euro şi in privinţa producţiei de bunuri de consum de uz curent, care a crescut însă cu acelaşi procent în întreaga Uniune.

Bunurile de consum de folosinţă îndelungată, în creştere

În schimb, bunurile de consum de folosinţă îndelungată (cum sunt automobilele sau aparatura audio si video) au crescut cu 0.4 la suta în zona euro, nu suficient insă cât să contrabalanseze scăderea cu 0.3 la suta din toata Uniunea Europeana.

Producţia de bunuri intermediare, altfel spus a celor care pot fi folosite ca materie prima, a crescut atat în zona euro cu 0.9 la suta, cât şi în Uniune cu 0.7 la sută.

Eurostat a facut si o comparaţie anuală. În decembrie 2013, fata de aceeasi luna din 2012, producţia industrială a crescut cu 0,5 la suta în zona euro şi cu 0,9 la sută în Uniunea Europeană.

Cele mai mari creşteri din rândul statelor Uniunii au fost înregistrate în Portugalia (de 7.1 la sută) şi România (7 la suta).

Evoluţia pozitivă din tara noastră se datorează, potrivit Institutului Naţional de Statistică, cresterii industriei prelucrătoare, producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, dar şi industriei extractive.

Dupa România, in clasamentul tarilor cu o creştere anuală a producţiei industriale urmează indeaproape Cehia, 6,7 la sută, şi Slovenia, 5,2 la sută.

Cele mai semnificative scăderi au fost raportate în Malta (7,3 la sută), Irlanda (6,7 la sută), Estonia (6,4 la sută) şi Finlanda (4,8 la sută).

Producţia industrială în zona euro şi ţările UE - raport Eurostat