Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Daniela Mănuţă

30 Martie 2015

Raportul anual privind siguranţa rutieră arată că în România,în ultimii patru ani,rata deceselor rutiere a scăzut cu 24%, în comparaţie cu 18% la nivelul Uniunii Europene

Scădere a deceselor rutiere în Europa cu numai un procent în 2014 Scădere a deceselor rutiere în Europa cu numai un procent în 2014 - Conține audio

daniela-manuta

 

Cu toate acestea, România este pe locul doi într-un clasament al statelor membre cu cea mai ridicată rată a mortalităţii. În 2014, România a raportat aproximativ 91 de decese la un milion de locuitori, cu mult peste media de 51 de decese înregistrată la nivelul Uniunii Europene.România, alături de Letonia, înregistrează şi cel mai ridicat procent al deceselor în rândul pietonilor din numărul total de victime al accidentelor rutiere (39% faţă de media UE de 22%).

Însă,motive de preocupare privind siguranţă rutieră au autorităţile din toate statele membre pentru că,în 2014, numărul deceselor rutiere au scăzut cu numai 1% comparativ cu 2013,fiind necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivului strategic de a reduce la jumătate numărul de decese rutiere în perioada 2010-2020. Majoritatea acţiunilor de zi cu zi în materie de siguranţă rutieră sunt realizate la nivel local şi la nivel de stat membru, de exemplu campaniile de educare sau îmbunătăţirea şi întreţinerea infrastructurii.

Violeta Bulc, comisarul european pentru transport, a declarat la prezentarea raportului privind siguranţa drumurilor că: "Este foarte trist şi greu de acceptat faptul că aproape 70 de europeni mor pe drumurile noastre în fiecare zi, cu mult mai mulţi fiind şi ei răniţi grav. Aceste cifre ar trebui să fie un semnal de alarmă. În spatele cifrelor şi statisticilor sunt familia, rudele, copiii, fraţii, colegii şi prietenii îndoliaţi. Ei ne reamintesc că siguranţa rutieră necesită o atenţie constantă şi eforturi suplimentare." În cele 28 de state membre ale Uniunii s-au înregistrat, în 2014, 25.700 de accidente rutiere mortale. Din totalul victimelor, 22% erau pietoni, 8% ciclişti, 15% motociclişti, 3% conducători de motorete, restul de 52% fiind reprezentat de şoferi sau pasageri ai autoturismelor, se arată în raportul pe 2014 privind siguranţa rutieră pe şosele europene,dat publicităţii recent la Bruxelles.

AUDIO:Ce măsuri ar trebui luate,în opinia oamenilor, pentru ca numărul accidentelor rutiere să scadă:

 

Etichete decese,accidente rutiere,Comisia Europeană,siguranţă rutieră

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live