Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sateliții Galileo "nu au ajuns pe orbita prevăzută"

Comisia Europeană a cerut companiei Arianespace şi Agenţiei Spaţiale Europene detalii complete legate de problemele de lansare ale celor doi sateliţi Galileo pe orbita corectă.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 26 August 2014, 12:23

Comisia Europeană a cerut luni companiei Arianespace şi Agenţiei Spaţiale Europene detalii complete legate de problemele de lansare ale celor doi sateliţi Galileo pe orbita corectă.

Cei doi sateliţi Galileo lansaţi vineri, cu o rachetă de tip Soyuz, din Guyana Franceză, nu au ajuns pe orbita prevăzută, astfel că, Executivul de la Bruxelles a solicitat companiei Arianespace şi Agenţiei Spaţiale Europene, pe lângă detalii complete şi un program şi un plan de acţiune pentru remedierea situaţiei.

Potrivit companiei aerospaţiale, „sateliţii au fost plasaţi pe o orbită aflată la o altitudine mai mică decât cea prevăzută”, iar echipele Arianespace sunt pe care să analizeze impactul pe care această situaţie o va avea asupra funcţionării sistemului de sateliţi.

Audio: Sateliții Galileo "nu au ajuns pe orbita prevăzută".

"Sateliţii trebuiau să ajungă pe o orbită circulară, la altitudinea de 23.000 de kilometri, dar orbita actuală nu este circulară, este eliptică şi este la circa 17.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că misiunea nu a fost îndeplinită” – a declarat pentru France Presse coordonatorul interministerial al Franţei pentru programul Galileo, Jean-Yves Le Gall.

Fost preşedinte al Arianespace, Le Gall a adăugat: „Ştim doar că la trei ore după lansare s-a petrecut ceva rău. În ultimii 12 ani, am avut numai succese; acest eşec ne aminteşte că meseria noastră ţine în principal de tehnică, nu de strategie”. Jean-Yves Le Gall a mai estimat că sarcina de plasare a sateliţilor pe orbita corectă va fi una „complicată”.

Întrebat dacă există suficient carburant la bordul sateliţilor, coordonatorul francez a răspuns: „Aceasta este întrebarea corectă; şi noi aveam aceeaşi întrebare”.

Amintim că racheta Soyuz a fost lansată vineri, de la Centrul spaţial din Guyana Franceză, având la bord doi sateliţi din sistemul de navigaţie european Galileo – concurentul GPS-ului american.

Renumitul lansator rusesc a transportat o încărcătură de 1,6 tone şi trebuia să plaseze sateliţii pe o orbită circulară, la altitudinea de 23.522 de kilometri, la finalul unei misiuni de 3 ore şi 48 de minute.

Prevăzută iniţial pentru joi, lansarea fusese amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Galileo Sat-5 şi Sat-6 ar urma să se adauge celor patru sateliţi de testare deja lansaţi pe orbită pentru alcătuirea sistemului de navigaţie dorit de Comisia Europeană.

Lansaţi în pereche, în octombrie 2011 şi octombrie 2012, din Guyana Franceză, cei patru sateliţi de testare - numărul minim pentru determinarea cu precizie a unei poziţii pe suprafaţa Globului - au demonstrat deja validitatea sistemului, atât din spaţiu, cât şi pentru instalaţiile de la sol.