Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 06 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

27 Octombrie 2015
Vizualizari: 1191
Comentează add

Terorismul trebuie combătut cu toate forţele - a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la o ceremonie organizată în memoria fostului premier Yitzhak Rabin.

Şase premieri israelieni "nu au reuşit să ajungă la pace cu palestinienii"

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Foto: facebook.com/Netanyahu.

Terorismul trebuie combătut cu toate forţele - a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la o ceremonie organizată în memoria fostului premier Yitzhak Rabin.

El a subliniat că nu trebuie uitate lecţiile istoriei şi că este importantă să fi menţinută unitatea naţiunii evreieşti.

Şase premieri israelieni nu au reuşit să ajungă la pace cu palestinienii, care nu sunt dispuşi să accepte un stat al evreilor - a declarat prim-ministrul israelian, la ceremonia din Parlamentul de la Ierusalim în memoria fostului premier Yitzhak Rabin, asasinat de un extremist religios.

Palestinienii nu abandonează ideea de a fi la Haifa şi Yafo, îşi educă copiii în spiritul urii faţă de evrei şi văd Israelul ca pe o entitate imperialistă, sursă a tuturor relelor - a adăugat Netanyahu.

Rabin spera ca această tendinţă se va atenua în timp.

Netanyahu a subliniat că Israelul a făcut pace cu Egiptul şi Iordania, dar toţi premierii nu au fost în măsură să ajungă la pace cu palestinienii în pofida eforturilor lor.

Israelul s-a retras în totalitate din zona Gaza în 2005 şi jumătate din populaţia de acolo, islamişti radicali, au preluat controlul asupra teritoriului de unde au fost lansate mii de rachete asupra Israelului.

Cealaltă jumătate a populaţiei din Gaza refuză să se împotrivească islamiştilor.

Premierul israelian a mai spus că în faţa actualului val de terorism guvernul încearcă să reziste şi luptă împotriva incitării antievreieşti.

Potrivit lui Netanyahu, nu poate exista pace fără securitatea cetăţenilor israelieni.

"Palestinienii să nu mai spere că vor învinge. Doar atunci când ei vor înţelege că nu pot folosi forţa săbiile vor fi puse în teacă", a spus Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian a adăugat că sunt necesare măsuri pentru ameliorarea vieţii palestinienilor, pentru promovarea reconcilierii şi pentru dezvoltare economică.

În legătură cu asasinarea fostului premier Yitzhak Rabin, Netanyahu a declarat că s-a produs o rană profundă în naţiune.

"O serie de evenimente tragice arată că trebuie învăţat din lecţiile istoriei, astfel încât să existe un climat care să menţină naţiunea unită", a precizat acesta.

Liderul opoziţiei, Yitzak Herzog, l-a criticat pe premierul Benjamin Netanyahu pentru atitudinea pe care acesta a avut-o în timpul celui de al doilea mandat al lui Rabin, când Netanyahu era şef al opoziţiei.
 


Etichete IsraelIerusalimpremierul Benjamin Netanyahuterorismpace cu palestinieniicomemorarea lui Yitzhak Rabinlecţiile istorieiGazasecuritate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live