Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Miercuri, 03 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristian Curte

21 Mai 2015
Vizualizari: 1067
Comentează add

Anul acesta, Înălţarea Domnului coincide cu Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în timpul cărora creştinismul a devenit religie oficială în Imperiul Roman.

Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena

cristian-curte

Este o dublă sărbătoare astăzi pentru creştinii ortodocşi şi cei greco-catrolici.

Anul acesta, Înălţarea Domnului coincide cu Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în timpul cărora creştinismul a devenit religie oficială în Imperiul Roman.

În anul 1920, s-a hotărât ca ziua de Înălţare a Domnului să fie în România şi Ziua Eroilor, în care să fie omagiaţi militarii români care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial.

În a 40-a zi după Înviere, Iisus s-a înălţat la cer.

Faptul este consemnat în Noul Testament şi reprezintă în teologia creştină apogeul desăvârşirii la care a ajuns firea umană a lui Hristos.

Ridicarea lui Iisus cu trupul la cer este acceptată de majoritatea confesiunilor creştine şi este o învăţătură fundamentală a bisericilor ortodoxe, catolice sau protestante.

Conform teologiei creştine, Înălţarea lui Hristos reprezintă pregătirea pentru pogorârea Duhului Sfănt, care va fi prăznuită peste zece zile.

Ziua Eroilor

Tot astăzi sunt pomeniţi toţi eroii care au murit pentru ţară.

Sărbătorirea lor în Ziua Înălţării a fost decisă în anul 1920.

Apoi, puterea comunistă a mutat-o pe 9 mai.

După evenimentele din 1989, s-a reluat practica pomenirii eroilor de Înălţarea Domnului.

Astăzi vor avea loc depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor la marile mausolee din Bucureşti şi din ţară, precum şi la cimitirele eroilor şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare.

Totodată, în toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12:00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere, în semn de omagiu pentru eroii patriei.

Tot astăzi, în ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Catedrala Patriarhală din Bucureşti îşi sărbătoreşte hramul, iar slujba, care începe la ora 10:00, va fi transmisă în direct de postul de Radio Antena Satelor.


Etichete Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi ElenaÎnălţarea Domnuluicreştinismul a devenit religie oficială în Imperiul RomanZiua Eroilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live