Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

22 Iunie 2012
Vizualizari: 3307
Comentează add

Instabilitatea atmosferică din jumătatea de nord-est a Franţei a condus la anularea la Lille, Mulhouse sau Rouen a multor concerte oficiale în aer liber, organizate în cadrul Sărbătorii Muzicii.

"Sărbătoarea Muzicii" din Franţa, încurcată de vreme

roxana-vasile-paris

Foto: Arhivă Reuters.

În Franţa, codul portocaliu de furtuni a dat peste cap Sărbătoarea Muzicii.

Atenţionarea cu cod protocaliu a celor de la Météo-France a stricat planurile multora, organizatori sau potenţiali spectatori.

Spectrul unor furtuni puternice în jumătatea de nord-est a Franţei a condus la anularea la Lille, Mulhouse sau Rouen a multor concerte oficiale în aer liber, organizate în cadrul Sărătorii Muzicii.

La Strasbourg unde, de regulă, participau între 50.000 şi 80.000 de persoane, sărbătoarea a fost anulată pentru prima oară în 30 de ani, ceea ce nu a împiedicat ca în alte oraşe din Hexagon, în special din sud, evenimentul să se desfăşoare conform programului.

În 1962, legendara trupa Beatles scotea primul ei mare hit, "Love me do".

Lua naştere, astfel, muzica pop, unul din principalele fenomene culturale şi sociale ale epocii noastre.

Anul acesta, pentru cea de-a 31-a ediţie a Sărbătorii Muzicii şi la 50 de ani de la naşterea acestui gen care a marcat cultura noastră muzicală, muzica pop reprezintă latimotivul numeroaselor spectacole gratuite care le-au fost propuse francezilor.

Sărbătoarea Muzicii a fost creată, în 1982, de ministrul culturii de la acea vreme, Jack Lang, care recunoaşte că nu se aştepta ca la 30 de ani după ideea sa să aibă un asemenea succes.

"Nu mă aşteptam deloc la aşa ceva. Era o idee care speram să prindă un anumit contur, dar prima oară, pe 21 iunie 1982, seara pe la 19:00-20:00, cred că am avut unul dintre cele mai puternice tracuri din viaţa mea.

"Mi-am spus: dacă nu merge, dacă moare din faşă. Apoi, treptat, pe la ora 21:00 i-am văzut pe muzicieni, dar şi pe oamenii obişnuiţi ieşind în stradă.

"An după an, lucrurile au căpătat amploare. Muzicienii fac ca acest eveniment să trăiască. Îi dau această forţă. A intrat în minţile şi inimile oamenilor", a declarat Jack Lang.

Lansată în Franţa, Sărbătoarea Muzicii a devenit un eveniment european şi internaţional, fiind preluat de peste 100 de ţări de pe cele cinci continente.

Principiul este simplu şi bine rodat. Muzicienii sunt invitaţi să iasă în stradă, în parcuri, în grădini, pe terase sau în pieţe, pentru a suţine spectacole şi concerte gratuite pentru marele public.

Muzica devine un element federator, care privilegiază întâlnirile şi schimburile.


Etichete Sărbătoarea Muziciivremefurtunievenimenteamânare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live