Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ioan Suciu

3 Decembrie 2010
Vizualizari: 1502
Comentează add

Timp de opt seri, evreii vor aprinde câte o lumânare specială într-un sfeşnic special.

Sărbătoarea luminii Sărbătoarea luminii  - Conține audio Sărbătoarea luminii  - Conține video Sărbătoarea luminii  - Conține galerie foto

ioan-suciu

De Hanuka la Arad (foto: Ioan Suciu)

Ordinea în care trebuie aprinse lumânările de Hanuka - una crescătoare sau descrescătoare - diferă.

 

În general este acceptată tradiţia după care în prima seară se aprinde o singură lumânare, în a doua,  două lumânări  etc., de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară întreaga hanuchia este aprinsă. Lumânările sunt aprinse cu ajutorul unei lumânări speciale - samas - lumânare ajutătoare, care în hanuchia este şi aşezată ori mai înalt, ori la o parte, în orice caz diferit şi distinct de celelalte. Ceremonia se desfăşoara în special acasă, în familie, dar de foarte multe ori şi în sinagogi.

 

Hanuka este şi un prilej de serbări cu cântece şi jocuri, în special pentru copii, care în aceaastă perioadă primesc şi cadouri, în special titireze şi bănuţi de ciocolată. În mod tradiţional, se pregătesc mancaruri cu ulei printre care gogoşi cu gem.

 

Deşi la Arad a existat o mare comunitate peste 12.000 de evrei dupa 1945, aici trăiesc acum mai puţin de 400 de evrei. Ioan Suciu are detalii.
 


Etichete HanukaevreiminoritățiArad

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live