Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ilie Pintea

15 Februarie 2012
Vizualizari: 1656
Comentează add

La Aninoasa, în Valea Jiului, singura sursă de venit pentru câteva zeci de familii e cărbunele furat din vagoane.

Sărăcia ca mod de viață Sărăcia ca mod de viață - Conține audio Sărăcia ca mod de viață - Conține galerie foto

ilie-pintea

Cărbunii furați, singura sursă de venit (foto: Ilie Pintea)

Orașul Aninoasa e cel mai mic și cel mai sărac oraș din Valea Jiului, închiderea minei din oraș, cu cinci ani în urmă, accentuând dificultățile cu care se confruntă oamenii de aici, tipice oricărei comunități monoindustriale.

La marginea orașului, în niște locuințe dărăpănate, trăiește o comunitate de romi pentru care singura sursă de venit o reprezintă cărbunele pe care îl fură din garniturile de tren ce trec prin apropiere, și pe care îl vând cu sacul pe la gospodăriile din zonă.

Chiar dacă e ger și în casele vechi și dărăpănate intră frigul, oamenii aceștia preferă să ardă haine, decât să dea foc cărbunelui din care își cumpără strictul necesar.

Despre sărăcie ca mod de viață, în reportajul următor, realizat de Ilie Pintea:

Autoritățile locale din Aninoasa știu de ani buni în ce situație trăiesc oamenii din Colonie, dar nu pot face mare lucru pentru ei. Primăria a încercat să îi mute într-un bloc de locuințe sociale, dar, potrivit autorităților, oamenii au refuzat să plece.

Puțini dintre ei primesc ajutoare sociale, și marea majoritate au amenzi care cumulează câteva mii de lei, pentru că au fost prinși la furat de cărbune. Deși au avut un reprezentant în Consiliul Local, romii din Aninoasa nu au reușit să își îmbunătățească situația, și continuă să trăiască în felul acesta, fără ca autoritățile locale să le poată oferi o alternativă viabilă.


Etichete AninoasaValea Jiuluisărăciefurt de cărbune

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live