Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Şapte proiecte româneşti în programul "Europa pentru cetățeni"

Șapte proiecte depuse de localități din România au fost selectate pentru finanțare în cadrul programului "Europa pentru cetățeni".

EuranetPlus.

Articol de Victor Gheorghe, 14 August 2013, 10:20

Lista de proiecte selectate în cadrul programului "Europa pentru cetățeni", secţiunea – Întruniri ale cetățenilor în contextul înfrățirii între orașe a fost publicată de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură din cadrul Comisiei Europene.

Din cele 74 de proiecte selectate, 7 au venit din România.

Este vorba despre municipiul Gheorgheni și o asociație din localitatea Atid județul Harghita, Comuna Vărgata - județul Mureș, Comuna Cetate din Bistrița Năsăud, Volovăţ - Suceava, comunle Lazuri și Remetea Chioarului din județele Satu Mare respectiv Maramureș.

Audio: Din cele 74 de proiecte selectate, 7 au venit din România.

Toate aceste proiecte au beneficiat de suma maximă acordată în cadrul programului, adică 25.000 de euro.

Înfrăţirea între oraşe reprezintă o realitate pentru Europa de astăzi, deoarece un număr mare de municipalităţi sunt unite prin acorduri oficiale.

Un asemenea parteneriat are drept scop încurajarea cooperării oraşelor şi înţelegerea reciprocă între cetăţenii acestora.

Mişcarea de înfrăţire între oraşe s-a dezvoltat după al doilea război mondial, în paralel cu evoluţia procesului de integrare europeană.

Unul dintre cele mai mari progrese a fost stabilirea unor legături de înfrăţire între oraşe din statele membre ale Uniunii Europene şi state din Europa Centrală şi de Est, după căderea Zidului Berlinului, anticipând şi pregătind integrarea în Uniunea Europeană.

În prezent, înfrăţirea între oraşe reprezintă o reţea unică şi compactă pe întreg teritoriul Europei şi dincolo de graniţele acesteia, având astfel un rol deosebit în ceea ce priveşte provocările cu care se confruntă Europa de astăzi.