Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

25 Noiembrie 2014
Vizualizari: 1332
Comentează add

În România, testul HIV este gratuit pentru femeile însărcinate, consumatorii de droguri, deţinuţi, fiind oferit prin spitale, Direcţiile de Sănătate Publică sau de către ONG-uri.

Săptămâna testării HIV în Europa

marilena-francu

Foto: Arhivă.

“Vorbeşte despre HIV! Fă un test!” este mesajul transmis de 477 de organizaţii europene, printre care şi Asociaţia Română Anti-SIDA, cu prilejul Săptămânii Europene a Testării.

Diagnosticarea timpurie a infectiei cu HIV înseamnă o reacţie mai bună la tratament, iar începerea tratamentului poate reduce rata de trasmitere a infecţiei la alte persoane – atrag atenţia specialiştii.

Maria Georgescu, preşedintele Asociaţiei Române Anti-SIDA a subliniat importanţa consilierii care trebuie să fie oferită înainte şi după efectuarea testului: “In orice unitate medicală în care vi se face un test, e important să vi se facă o pregătire de 5-7 minute, depinde de test, înainte şi după, indiferent de rezultatul testului. Deasemenea, există şi posibilitatea să vă faceţi un autotest. Puteţi să-l găsiţi în farmacii şi să vă autotestaţi la domiciliu şi costă în jur de 50 de lei.

"Noi credem că este important ca oamenii să se ducă să-şi facă un test când încep o nouă relaţie sexuală sau chiar în timpul unei relaţii stabile. Nu trebuie să vină legea să-ţi spună ‘dacă te căsătoreşti, e obligatoriu să-ţi faci testul HIV, că la primărie nu te primeşte’. De ce trebuie să vină să te oblige cineva? Trebuie să ţi-l faci singur.”

În România, testul HIV este gratuit pentru femeile însărcinate, consumatorii de droguri, deţinuţi, fiind oferit prin spitale şi prin Direcţiile de Sănătate Publică sau de către ONG-uri.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în România au fost diagnosticate cu infecţie cu HIVm 19.696 de persoane, dintre care 12.603 sunt în viaţă, iar 8.846 primesc tratament antiretroviral.

Anul trecut au fost diagnosticate 895 de cazuri noi, majoritatea persoanelor având domiciliul în Bucureşti.


Etichete HIVtestareEuropaRomaniaAsociatia Romana Anti-SIDAtratamentMaria Georgescuministerul sanatatii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live