Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Săptămâna europeană dedicată sănătăţii cardiovasculare

Săptămâna europeană dedicată sănătăţii cardiovasculare se desfăşoară sub genericul "Ai grijă de inima ta -pentru o Europă cu o inimă sănătoasă".

Euranet Plus.

Articol de Adriana Leu, 05 Noiembrie 2013, 15:19

Sub auspiciile Parlamentului European, a fost lansată luni prima ediţie a săptămânii europene dedicate sănătăţii cardiovasculare.

La deschiderea evenimentului, care include manifestări programate până joi, a participat şi comisarul european pentru sănătate Tonio Borg.

Săptămâna, plină de activităţi menite să sensibilizeze cetăţenii europeni asupra riscurilor pe care le prezintă afecţiunile cardiovasculare, se desfăşoară sub genericul "Ai grijă de inima ta -pentru o Europă cu o inimă sănătoasă" .

Iniţiativa are drept scop informarea factorilor de decizie din Uniunea Europeană şi a părţilor interesate asupra pericolului pe care îl prezintă bolile cardiovasculare, catalogate ca ucigaşul numărul unu din Europa.

Audio: "Ai grijă de inima ta -pentru o Europă cu o inimă sănătoasă" .

În preambulul alegerilor pentru Parlamentul European, programate pentru luna mai a anului viitor, deputaţii europeni vor fi încurajaţi să transforme lupta împotriva bolilor cardiovasculare într-o prioritate generală.

Măsuri urgente sunt necesare, mai ales în condiţiile în care afecţiunile cardiovasculare reprezintă principala cauza de deces şi invaliditate în Europa. În fiecare an, în Uniunea Europeană, aceste boli sunt responsabile de decesul a 1,9 milioane de persoane, ceea ce reprezintă aproape jumătate din numărul total al europenilor care îşi pierd viaţa.

Ca răspuns la această situaţie alarmantă, Reţeaua Europeană a Inimii şi Societatea Europeană de Cardiologie şi-au luat angajamentul de a identifica cele mai eficiente măsuri care pot fi luate pentru reducerea numărului victimelor bolilor cardiovasculare.

Cele două instituţii au decis să colaboreze cu Parlamentul European în contextul programului de acţiune în domeniul sănătăţii publice şi a rezoluţiei de sănătate cardiovasculară, care evidenţiază pericolul prezentat de aceste afecţiuni.

Obiectivul principal al acţiunilor este acela de a promova măsuri care vor ajuta la reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare în Uniunea Europeană şi de atenţionare a celor care sunt predispuşi la o astfel de afecţiune.