Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Săptămâna Europeană a Sportului 2016

Pregătirile pentru cea de-a II-a ediţie a Săptămânii Europene a Sportului au intrat în linie dreaptă.

Săptămâna Europeană a Sportului 2016

Articol de Mihaela Mihai, 31 August 2016, 09:53

Pregătirile pentru cea de-a II-a ediţie a Săptămânii Europene a Sportului au intrat în linie dreaptă.

Au mai rămas doar 10 zile până la această acţiune prin care Comisia Europeană vrea să promoveze un stil de viaţă sănătos.

22 de ţări înscrise în programul oficial, peste 14 mii de evenimente organizate şi mai mult de un milion de participanţi. Aşa arată în date până acum cea de-a II-a ediţie a Săptămânii Europene a Sportului.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisia Europeană prin direcţia sa de sport speră să reediteze succesul primei ediţii de anul trecut.

Maraton în Belgia, curse de ciclism în Ungaria, întreceri de scrimă în Italia, demonstraţii de gimnastică în Germania sau fotbal în Grecia - sunt doar câteva din acţiunile care vor avea loc de pe 10 până pe 17 septembrie.

Evenimente sunt organizate şi în ţara noastră, la fel ca în multe state membre ale Uniunii Europene, dar şi în alte ţări de pe vechiul continent, precum Macedonia, Islanda, Liechtenstein sau Turcia.

"Daţi-vă jos de pe canapea şi faceţi mişcare" - a fost la un moment dat îndemnul unui fost comisar european pentru educaţie, Androulla Vassiliou, îngrijorată de datele unui eurobarometru privind sportul şi activitatea fizică dar publicităţii în urmă cu doi ani. Sondajul a arătat că aproape 60% dintre cetăţenii Uniunii Europene nu fac mişcare. Europa de Nord este mult mai activă decât sudul şi estul - a mai arătat eurobarometrul.

70% dintre cei chestionaţi în Suedia au declarat că fac sport cel puţin o dată pe săptămână, plasându-se cu puţin înaintea celor din Danemarca şi Finlanda, dar şi a celor din Olanda şi Luxembourg.

La celălalt capăt al clasamentului se află Bulgaria, unde 78% dintre persoane nu fac niciodată sport, urmată de Malta, Portugalia, România şi Italia, iar inactivitatea fizică este o problemă majoră pentru populaţia europeană, cu costuri imense pentru sănătate.

În Europa, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste jumătate dintre adulţi au probleme mari de greutate, sunt supraponderali, iar unul din trei este obez.

În prezent, ţările Uniunii cheltuiesc 7% din bugetele naţionale pentru sănătate, pentru tratarea diverselor boli asociate obezităţii. Cerermonia oficială de deschidere a Săptămânii Europene a Sportului ediţia 2016 va avea loc la Koąice în Slovacia, ţară care deţine în prezent preşedinţia Forului Comunitar.