Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Alegeri locale 2020. Dezbateri electorale Miercuri, 23 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Constanţa Comănici

14 Martie 2010
Vizualizari: 1544
Comentează add

Săptămâna începe cu protestele profesorilor şi studenţilor. Joi, transportatorii intră în grevă - inclusiv angajaţii de la metrou. Protestatarii cer salarii mai mari.

Săptămână de pichetări, mitinguri şi greve

constanta-comanici

Sindicaliştii de la metrou continuă seria protestelor.

Acţiunile de protest vor fi declanşate de profesorii nemulţumiţi de faptul că Legea educaţiei şi a învăţământului nu ar fi fost supusă dialogului social cu sindicatele.

Astfel, până pe 2 aprilie, vor avea loc mitinguri, pichetări şi greve de avertisment în teritoriu, iar în perioada 12-30 aprilie vor fi pichetate sediului guvernului şi al ministerului educaţiei.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a anunţat recent că negocierile avute cu ministrul educaţiei nu au avut nici un rezultat.

Sindicaliştii susţin că anumite măsuri organizatorice au dus la bulversarea elevilor, profesorilor şi a programului de învăţământ.

Profesorii sunt nemulţumiţi de ceea ce ei numesc lipsa banilor pentru plata salariilor începând cu luna martie şi de perspectiva reducerii a încă 15.000 de posturi în acest an.

Tot la ministerul educaţiei protestează şi studenţii membri ai Uniunii Naţionale a Studenţilor din România.

Ei cer majorarea burselor şi creşterea bugetului pentru tabere.

De miercuri, protestele se vor extinde în mai multe centre universitare din ţară (Craiova, Timişoara, Iaşi, Bacău, Reşiţa, Tg Jiu, Braşov, Galaţi, Petroşani, Ploieşti).

Bucureştiul, sub ameninţarea blocării transportului

Tot miercuri Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România a anunţat marşuri, în ţară şi în capitală, la care sunt aşteptaţi 7000 de transportatori auto de persoane, taximetre si reprezentanţi ai şcolilor de şoferi.

Ei solicită o lege unică a transporturilor şi sancţionarea celor fără autorizaţie şi vor să blocheze piaţa din faţa Guvernului cu 8.000 de camioane.

Joi va avea loc un marş de protest, o zi aleasă nu întâmplător, căci tot atunci începe greva generală de la metrou.

În aceste condiţii, circulaţia cu transportul public prin Bucureşti riscă să fie grav afectată.  

Prin suspendarea activităţii între orele 04.00 şi 16.00 , angajaţii de la Metrou cer majorarea fondului de salarii cu 3,7% şi condiţii mai bune de muncă.

Un calendar al protestelor vor stabili şi pensionarii, nemulţumiţi că veniturile lor nu vor creşte şi de faptul că guvernul refuză să mărească punctul de pensie cu 100 de lei.

Totodată, guvernul trebuie să găsească soluţii pentru rezolvarea solicitărilor reprezentanţilor Cartelului Alfa.

Dacă întâlnirile programate cu miniştrii muncii şi finanţelor nu vor avea rezultatele dorite, sindicaliştii din mai multe sectoare de activitate spun că vor începe şi ei acţiuni de protest.


Etichete grevămetrousalariiprotestprofesoristudenţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live