Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 07 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

27 Ianuarie 2021
Vizualizari: 84
Comentează add

Şeful Statului Major israelian avertizează că Statele Unite și aliații săi ar trebui să mențină sancțiunile împotriva Teheranului.

Sancțiunile împotriva Teheranului „ar trebui menținute”

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Foto: Arhivă.

Şeful Statului Major al Armatei israeliene avertizează că Statele Unite și aliații săi ar trebui să mențină sancțiunile împotriva Teheranului. Fără o modificare esenţială a Acordului din 2015, Iranul se va apropia rapid de producerea unei bombe atomice, iar regimul de la Teheran nu va face concesii fără o presiune maximă în ceea ce privește programul său nuclear.

Reporter: Dragoș Ciocîrlan - Revenirea la Acordul nuclear cu Iranul din 2015 sau ușor modificat ar fi o gravă eroare de strategie pentru întreaga lume, a estimat șeful Statului Major al Armatei israeliene, Aviv Kohavi. "Dacă programul de dezvoltare a centrifugelor avansate și activitatea de îmbogățire a uraniului nu sunt oprite, Iranul va ajunge rapid la o bombă nucleară", a spus Kohavi la conferința anuală a Institutului pentru Studii de Securitate Națională.

Acordul din 2015 a dat posibilitate Republicii Islamice să dezvolte capacități pentru a se înarma nuclear. Teheranul nu va face concesii reale dacă nu sunt menţinute toate sancțiunile și presiunile. Kohavi a declarat că a ordonat pregătirea planurilor operaționale pentru a interveni dacă va fi necesar, astfel încât eșalonul politic să poată decide. Loviturile în Siria și în alte locuri din Orientul Mijlociu au fost acțiuni de descurajare împotriva dușmanilor Israelului.

Armata a avut un succes extraordinar în blocarea sau încetinirea transferului de arme avansate din Iran în Siria. Tendinţa de normalizare a relațiilor între Israel și țările arabe izolează Iranul în regiune și Teheranul nu s-a așteptat. În ceea ce privește alte provocări, în eventualitatea unui război, Kohavi a avertizat că Israelul va lovi Hezbollah în Liban și Hamas în Gaza. Două miliţii teroriste, care au depozitat arme în casele civililor, iar populația va trebui să evacueze imediat zonele vizate înaintea începerii operațiunilor.


Etichete (ii)sanctiuniiran

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live