Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Zugravu

19 Octombrie 2015
Vizualizari: 1426
Comentează add

Sancțiunile au blocat importurile de petrol iranian şi tranzacţiile financiare cu Teheranul.

Sancțiunile economice la adresa Iranului, "în curs de ridicare"

alexandru-zugravu

Imagine din Teheran, capitala Iranului. Foto: Arhiva/reddit.com.

Reprezentaţii Iranului şi ai marilor puteri discută luni la Viena un calendar de punere în practică a acordului nuclear recent încheiat, după ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au început oficial procesul de ridicare a sancţiunilor internaţionale.

O parte din restricţii datează din 1979, când demonstranţi iranieni au luat cu asalt ambasada americană. Însă, potrivit agenţiei Reuters, măsurile care au afectat cel mai mult economia şi populaţia Iranului au fost impuse în 2012 de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, care au blocat importurile de petrol iranian şi tranzacţiile financiare cu Teheranul.

Uniunea Europeană a adoptat cadrul legislativ pentru ridicarea tuturor sancţiunilor economice şi financiare legate de programul nuclear al Iranului, în baza unui acord, semnat de Teheran cu marile puteri în iulie.

Este o etapă importantă în concretizarea acelui acord - subliniază un comunicat comun emis de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini şi ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif.

Şi Statele Unite au început oficial să pregătească ridicarea sancţiunilor. Mai întâi din dispoziţia preşedintelui Barack Obama guvernul urmează să dea publicităţii conţinutul acestora, constând în împiedicarea companiilor străine de a cumpăra petrol iranian sau în interzicerea tranzacţiilor cu bănci iraniene.

Acum Teheranul va trebui să înceapă dezafectarea unei mari părţi a infrastructurii sale nucleare, un proces de câteva luni, la capătul căruia sancţiunile occidentale vor putea fi suspendate efectiv. De asemenea, va permite controale intensificate la obiectivele sale nucleare pentru a demonstra că desfăşoară un program paşnic.


Etichete teheraniransanctiuni economiceacord nuclear cu iranul

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live