Ascultă Radio România Actualitaţi Live

San Sebastián și Wroclaw, capitalele europene ale culturii în acest an

Titlul de capitală europeană a culturii crează un sentiment de comuniune şi aduce oraşelor beneficii economice pe termen lung, spune comisarul european Tibor Navracsics.

San Sebastián și Wroclaw, capitalele europene ale culturii în acest an

Articol de Victor Gheorghe, 08 Ianuarie 2016, 09:53

Oraşele Wroclaw din Polonia şi San Sebastián din Spania sunt capitalele europene ale culturii în acest an.

Deschiderea oficială a programelor va avea loc la 17 ianuarie în Wroklaw, în prezenţa lui Tibor Navracsics, comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, şi la 23 ianuarie în San Sebastián.

Într-un comunicat, Tibor Navracsics a declarat că titlul de capitală europeană a culturii crează un sentiment de comuniune şi aduce oraşelor beneficii economice pe termen lung.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Afirmaţiile comisarului european sunt susţinute de un studiu recent care arată că numărul de turişti care vizitează pentru cel puţin o noapte un oraş-capitală europeană este creştere cu 12% în medie compartiv cu anul precedent obţinerii titlului.

Aşadar, se anunţă manifestări, dar şi investiţii de amploare.

Deja oraşul polonez a anunţat că şi-a dublat bugetul pe acest an destinat organizării de concerte, spectacole şi expoziţii.

Cu o populaţie de aproximativ 600.000 de locuitori, Wroclaw se distinge ca oraşul cu cea mai mare creştere economică din Polonia şi are o infrastructură culturală de invidiat: 13 teatre, 6 muzee, o operă şi o filarmonică.

Aplicaţia oraşului pentru acest program cultural a fost construită în jurul sloganului 'Space for Beauty' ('Zonă pentru Frumuseţe').

Candidatura a fost sprijinită de artişti şi reprezentanţi ai industriei de profl.

Aceştia au iniţiat un pact pentru cultură prin care propuneau o serie de schimbări legislative şi de sistem prin care să se asigure culturii 1% din bugetul de stat al Poloniei.

Pactul pentru cultură a fost semnat în 2011 de premierul polonez de atunci, Donald Tusk, actualul preşedinte a Consiliului European.

Pe parcursul anului, oraşul va deveni de asemenea capitala mondială 'UNESCO Book', va găzdui Ziua Internaţională de Jazz, Festivalul 'Europa cântă' şi Jocurile Olimpice Internaţionale de Teatru.

Celălalt oraş desemnat capitală europeană a culturii, San Sebastián, este situat în Ţara Bascilor din nordul Spaniei.

Cu o populaţie de 190.000 de locuitori, San Sebastián (sau Donostia în limba bască) este unul din cele mai cosmopolite oraşe europene. Se distinge prin diversitatea locuitorilor, fiind gazda a 12 muzee şi 7 teatre.

Aplicaţia oraşului pentru programul cultural a avut ca nucleu ideea de 'Waves of Energy' ('Valuri de Energie,), prin care să se evidenţieze coexistenţa în cultură, pace şi educaţie pentru buna dezvoltre a comunităţii.