Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Salariul minim în statele Uniunii Europene

Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu minim în Uniunea Europeană a fost de 1 la 10 în luna ianuarie, a informat Oficiul European de Statistică, EUROSTAT.

Salariul minim în statele Uniunii Europene
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 27 Februarie 2015, 15:05

Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu minim în Uniunea Europeană a fost de 1 la 10 în luna ianuarie, a informat Oficiul European de Statistică, EUROSTAT.

22 din cele 28 de ţări membre au un salariu minim lunar. Acesta diferă, de la 184 de euro în Bulgaria sau 218 euro în România la 1.923 în Luxemburg. Experţii europeni împart ţările în care este stipulat un venit lunar minim în trei categorii. Astfel, luna trecută în 10 state membre ale Uniunii salariul minim era de până în 500 de euro. În cinci ţări, respectiv Portugalia, Grecia, Malta, Spania şi Slovenia, venitul minim era cuprins între 500 şi 1.000 de euro. În fine, şapte ţări vest europene dezvoltate, salariul minim lunar trece de o mie de euro şi se apropie, cum este cazul Luxemburgului, de 2 mii. Analiza Eurostat mai arată că salariile minime au crescut comparativ cu anul 2008, în aproape toate ţările. În România şi Bulgaria de pildă, venitul minim a crescut în ultimii şapte ani cu peste 60%. Excepţie fac însă Grecia şi Irlanda, unde salariile minime fie au scăzut faţă de 2008, fie au rămas la acelaşi nivel.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În fine, statistica arată că decalajele tind să se reducă atunci când în ecuaţie apare puterea de cumpărare, de la un raport de 1 la 10 la un raport de 1 la 4. În mod particular, analiza arată că anumite ţări urcă în altă categorie, odată cu raportarea la puterea de cumpărare.

Dincolo de datele statistice, revine în atenţie cererea unor state, în frunte cu Franţa, de a se implementa un parg minim de venit în Uniune. Un asemenea proiect are puţine şanse de reuşită, explică, pentru Radio România Internaţional , Christa Schweng, preşedinta Observatorului Pieţei Muncii, din cadrul Comitetului Economic şi Social European: "La nivel European nu se pune problema unui salariu minim, deoarece productivitatea diferă de la ţară la ţară. Cel mai bine e ca acest venit minim să fie negociat la nivel sectorial sau de branşă în fiecare stat membru".

La preluarea mandatului, preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker şi-a fixat ca obiectiv introducerea unui salariu minim în toate ţările membre.