Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Marţi, 22 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Marin

6 Iunie 2013
Vizualizari: 1150
Comentează add

Protestatarii cer amânarea calendarului de creştere a preţului la gazele naturale româneşti. Ei spun că majorările preconizate "sunt de nesuportat" pentru industrie.

Salariaţii din chimie şi petrochimie organizează proteste

andreea-marin

Foto: Arhivă Reuters

Aproape 2.000 de salariaţi din chimie şi petrochimie protestează astăzi şi mâine, în oraşele din ţară, pentru a cere amânarea calendarului de creştere a preţului la gazele naturale româneşti.

Ei şi-au anunţat de asemenea intenţia de a veni la Bucureşti, la mijlocul săptămânii viitoare, pentru a-i solicita direct Guvernului aplicarea peste un an a acestei măsuri, în cazul gazelor naturale şi energiei electrice.

Sindicaliştii susţin că în caz contrar, întreaga industria chimică şi petrochimică va avea de suferit şi aproape 8.000 de angajaţi ar putea fi disponibilizaţi.

Liderul de sindicat de la Combinatul Chimic din Turnu-Măgurele, Gabriel Dimancea, spune că majorările sunt de nesuportat pentru industrie.

"Am declanşat o acţiune de protest împotriva apariţiei acelei ordonanţe care prevede un calendar al scumpirii gazelor naturale din producţia internă, cu un procent de 160%. Este ceva de nesuportat pentru industrie şi, ca atare, patronii noştri ne-au notificat în vederea disponibilizării începând cu 1 iulie.

"Rezolvarea problemei este în mâna guvernului. Noi apelăm la o raţiune a acestui guvern care vrea să facă o reindustrializare a ţării, aşa îşi propun în programul lor. Or, o reindustrializare a României nu se porneşte prin distrugere a ceea ce este", spune Gabriel Dimancea.

Proteste ale angajaţilor din sectoarele chimie şi petrochimie au mai fost semnalate la Piatra Neamţ, Alexandria, Bacău şi Braşov.

Cine câştigă, cine suferă de pe urma scumpirilor

În afară de distrugerea industriei de profil odată cu liberalizarea preţurilor la gaze naturale şi energia electrică, este cert că în continuare vor avea de suferit şi consumatorilor casnici.

Furnizorii de electricitate şi de gaze naturale, dar şi producătorii autohtoni de gaze naturale sunt principalii beneficiari ai liberalizării preţurilor la energie, convenite, de altfel, cu Fondul Monetar Internaţional, în vreme ce industria şi populaţia se supun.

Se pare că acesta va fi şi punctul cheie în discuţiile pe care Executivul le va avea în continuare cu reprezentanţiiinstituţiilor naţionale, luna aceasta.

Liberalizarea a fost justificată până acum de condiţionarea de investiţii în sectoarele energetic şi al gazelor naturale.

Concret, pentru gazele naturale, liberalizarea preţului va începe în vara acestui an, la populaţie, cu o majorare de 8%, iar cea de-a doua, de 2% va fi instituită în octombrie.

Scumpirile se pare că vor continua şi în 2014, potrivit calendarului de liberalizare convenit cu Fondul Monetar Internaţional, când procentul consemnat va fi de 10% pentru consumatorii casnici.

În 2015, 2016, 2017 şi 2018 tarifele reglementate la gazele naturale vor fi majorate anual cu câte 12 procente.

Până la sfârşitul acestui an vor trebui însă eliminate preţurile reglementate pentru industrie la curentul consumat, în vreme ce pentru gaze termenul este un an mai târziu.


Etichete gazeenergieelectricăchimiepetrochimietarifeGabriel Dimancea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live