Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

25 Noiembrie 2017
Vizualizari: 5989
Comentează add

Fostul campion mondial la șah Anatoli Karpov a participat la București la deschiderea tradiționalului Turneu al Regilor.

Șahul rusesc ”a pierdut aproape 20 de ani”

ionut-iamandi

Fostul campion mondial la șah Anatoli Karpov a participat la București la deschiderea tradiționalului Turneu al Regilor, 24 noiembrie 2017. Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO.

Fostul campion mondial la șah, rusul Anatoli Karpov (66 de ani) a declarat la București că șahul din Rusia a pierdut ”15 - 20 de ani” după căderea Uniunii Sovietice, dar că acum el este ”într-o perioadă de recuperare”.

Întrebat de românia-actualități.ro dacă după 1991, șahul în Rusia a înregistrat o perioadă de regres, Anatoli Karpov a spus că în prezent șahiștii ruși au de înfruntat șahiști din țările baltice, Azerbaidjan, Ucraina sau Armenia, țări care înainte se aflau în componența Uniunii Sovietice.

”Concurența e acum mult mai dură, între timp au apărut și alți șahiști iată, din Norvegia, de unde provine actualul campion mondial, din China sau din India”, a spus el, adăugând că ”e greu să fii mereu în top”.

Anatoli Karpov spune că după 1991, anul dezmembrării URSS, șahul din Rusia nu a mai beneficiat de sprijinul statului și al sindicatelor. ”Nu era sindicat care să nu susțină o echipă de șah”, a spus el, referindu-se la situația din timpul URSS. ”Am pierdut 15-20 de ani de dezvoltare în șah, dar și în alte domenii”, a apreciat fostul campion rus.

El spune că în prezent, șahul din Rusia recuperează anii pierduți. Au fost înființate școli de șah, cum ar fi a sa, care e mai veche, sau a altui fost campion mondial rus, Vladimir Kramnik, care e la Soci și e mai nouă. ”Dar tot ne lipsește ceva, și anume un lider de echipă”, a adăugat el. Înainte de 1985, pe când el era lider incontestabil al șahului sovietic, echipa de șah a URSS-ului a fost multiplă campioană olimpică.

Declarațiile lui Anatoli Karpov au fost făcute la București, unde fostul campion mondial la șah a fost prezent la deschiderea Turneului Regilor, care urmează să înceapă duminică la Mediaș.

Din 2011, Anatoli Karpov este membru al Dumei de Stat din partea partidului pro-Putin Rusia Unită. El a fost deputat și în ultimul parlament al URSS-ului, între 1989-1991. Anatoli Karpov joacă șah la nivel competițional și în prezent. Un turneu anual din Franța, la care din 1994 participă ediție de ediție, îi poartă acum numele.

După conferința de presă, Anatoli Karpov a susținut un simultan de șah la 16 mese. Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO.


Etichete campion mondial la șahsahexclusiv onlineAnatoli KarpovbucureștiTurneul Regilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live