Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

15 Ianuarie 2018
Vizualizari: 1349
Comentează add

Temperatura globală, în condiţiile actuale, va creşte deja până în 2040 cu 1,5° C, primul dintre pragurile stabilite de Acordul privind schimbările climatice de la Paris.

Să protejăm Pământul până nu este prea târziu...

florin-lepadatu

 

Temperatura globală, în condiţiile actuale, va creşte deja până în 2040 cu 1,5° C, primul dintre pragurile stabilite de Acordul privind schimbările climatice de la Paris, dacă nu se iau măsuri de urgenţă, potrivit unui proiect de raport al Grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climei, organism al ONU cu sediul la Geneva.

"Există un risc ridicat ca, având în vedere traiectoriile emisiilor (gazelor cu efect de seră) şi angajamentele naţionale actuale, Pământul să se încălzească cu mai mult de 1,5°C în comparaţie cu nivelurile preindustriale, generând riscuri asociate", avertizează proiectul de text, din care France Presse a obţinut o copie.

La nivelul actual de încălzire, temperatura globală medie ar ajunge la 1,5°C până în anii 2040.

Având în vedere persistenţa gazelor în atmosferă, omenirea nu mai poate genera emisii în ritmul actual decât 12 până la 16 ani, dacă doreşte să menţină o şansă de 50% să oprească încălzirea la + 1,5°C.

Documentul de 1.000 de pagini, sinteză a unor cercetări ştiinţifice globale, va fi prezentat în toamna anului 2018, împreună cu un "rezumat pentru politicieni" adoptat prin consens de către guverne.

Odată cu acordul privind clima, statele s-au angajat să acţioneze pentru a limita încălzirea cu mult sub 2°C şi să continue eforturile de limitare a creşterii la 1,5°C - o cerere puternică din partea unor insule şi ţări vulnerabile.

În acest moment, temperatura medie globală a crescut deja cu 1°C.

 

Etichete TerraPământ

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live