Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

18 Februarie 2019
Vizualizari: 477
Comentează add

Ediţia a fost considerată cea mai importantă din istoria de câteva decenii a reuniunii. În context, ultimele 3 zile de discuţii au arătat divergenţe profunde între Europa şi SUA

S-a încheiat Conferinţa de Securitate de la München

vlad-draghicescu-bonn

 

În discursul susţinut ieri, la Munchen în faţa sutelor de personalităţi politice şi experţi în securitate din întreaga lume, cancelarul german, Angela Merkel, a abordat frontal divergenţele cu SUA. Fără a-i rosti numele preşedintelui american, Donald Trump, oficialul federal a criticat retragerea unilaterală a SUA din Siria şi Afganistan, denunţarea acordului internaţional cu Iranul sau taxarea importurilor de maşini germane.

Merkel a avertizat că ordinea multilaterală se prăbuşeşte. Aceasta trebuie reformată, dar cred că nu ar trebui să o distrugem pur şi simplu, a spus ea.

Înstrăinarea transatlantică a fost şi mai evidentă în disputa asupra gazoductului ruso-german Nord Stream 2. Vorbind la reuniune înaintea doamnei Merkel, vicepreşedintele american Mike Pence a emis un avertisment către Germania: Nu putem garanta apărarea Occidentului dacă aliaţii noştri devin dependenţi de Est. Merkel, pe de altă parte a afirmat că este drept şi important ca Europa să îşi păstreze într-o oarecare măsură suveranitatea şi diversitatea asupra aprovizionării cu gaze şi că din punct de vedere geostrategic Europa nu poate fi interesată să reducă toate legăturile cu Rusia.

Pledoaria doamnei Merkel în favoarea globalizării a fost urmată de aplauzele prelungite ale invitaţilor, mai puţin din partea Ivankăi Trump, fiica preşedintelui american. 

Şi tot la Conferinţa de Securitate de la Munchen, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut întâlniri cu mai mulţi responsabili internaţionali, între care cu negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier. Ministrul George Ciamba a reafirmat că preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene este pregătită să asigure condiţiile pentru un dialog imediat între Londra şi Bruxelles, dacă va exista o poziţie clară a guvernului britanic. 


Etichete MunchenAngela MerkelsecuritateDonald TrumpMike PenceNord StreamGeorge Ciamba

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live