Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Noiembrie 2018
Vizualizari: 951
Comentează add

S-a incheiat cea de-a 4-a ediţie a RadiRo

radiojurnal

  Foto: Arhiva/ Alexandru Dolea

Cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio - RadiRo, organizat de Radio România, s-a încheiat ieri.

Pe scena Sălii Radio au urcat, timp de opt zile, cinci orchestre simfonice de prestigiu din Europa.

Ultimul concert, cel de aseară, a fost suţinut de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze. Un material relizat de colegul nostru Lucian Haralambie.

Reporter: Cu Nathalie Stutzmann la pupitrul dirijoral, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze a propus un program integral Ceaikovski. După uvertura operei "Dama de pică" şi poloneza din opera "Evghenii Oneghin", a venit rândul violonistului Ray Chan să încânte publicul Festivalului RadiRo, ca solist al Concertului în Re major semnat de compozitorul rus.
Ray Chan: Mă bucur să revin în România, după prezenţa de anul trecut din Festivalul Enescu. Publicul de aici a fost şi de această dată foarte cald şi entuziast. Ideea unui festival dedicat orchestrelor radio este una grozavă, reliefează tradiţia acestor ansambluri şi importanţa muzicii clasice, privind în acelaşi timp spre viitor.

Reporter: Simfonia a 5-a în mi minor de Piotr Ilici Ceaikovski a fost ultima lucrare interpretată în Festivalul RadiRo, de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze şi dirijoarea Nathalie Stutzmann.

Cristian Oroşanu: Are o sensibilitate deosebită şi a reuşit să scoată din această orchestră un lucru admirabil.

Reporter: Dirijorul Cristian Oroşanu, prezent la concertul de ieri seară de la Sala Radio. Ultimul concert RadiRo 2018 a fost comentat şi de violistul Theodor Andreescu.

Theodor Andreescu: Foarte interesant concertul, foarte interesantă dirijarea. Mi-a plăcut foarte mult că în anii ăştia în care graba îşi spune cuvântul asupra noastră ea şi-a luat foarte mult timp pentru a ne da nouă şansa de a înţelege cu adevărat ce se întâmplă acolo. Şi nu au venit nicio secundă să ne arate că ei ne vor oferi perfecţiunea, ci au venit într-un concert foarte onest, foarte sincer şi s-au închinat în faţa muzicii.

Realizator: În cadrul acestei ediţii a RadiRo au avut loc, în premieră, şi concerte de jazz, susţinute la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă din Capitală.
   
 


Etichete RadiRo

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live