Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

7 Ianuarie 2022
Vizualizari: 410
Comentează add

Josep Borrell: Peisajul geopolitic este în schimbare rapidă, iar conflictul de la granița ucraineană e pe punctul de a se agrava.

"Rusia va suporta consecințe grave dacă escaladează situația din Ucraina"

carmen-gavrila

Josep Borell.                  Foto: Arhivă.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, participă, vineri, la Reuniunea extraordinară a șefilor diplomațiilor din statele NATO, se va desfășura în sistem de videoconferință și, până atunci, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a reiterat sprijinul pe care blocul comunitar îl acordă Kievului.


Reporter: Carmen Gavrilă - Unitate occidentală în avertismentele transmise Rusiei, dacă intră, din nou, pe teritoriul ucrainean. E vorba despre avertismente suprapuse și de la țări europene, ca Germania, dar și de la Uniune, ca întreg, prin Înaltul reprezentant pentru politică externă, Josep Borrell.

Oficialul european a și remarcat, în Ucraina, că vizita sa nu s-a suprapus întâmplător pe perioada de tensiune maximă dintre Occident și Rusia.


Josep Borrell: Peisajul geopolitic este în schimbare rapidă, iar conflictul de la granița ucraineană e pe punctul de a se agrava. În zilele următoare, vom avea un Consiliu al miniștrilor de externe și ai apărării din Uniune și vor exista și discuții între Rusia, NATO și Statele Unite. Este un moment critic, dar și potrivit.


Reporter: Josep Borrell a avertizat că Rusia se va confrunta cu consecințe grave dacă escaladează situația din punct de vedere militar în estul Ucrainei, mai exact, dacă soldații ruși comasați lângă Ucraina fac pasul peste graniță.

Între timp, Germania și Statele Unite, țările, poate, cele mai relevante în actualul impas pentru Rusia, ies cu declarații tot de unitate în reacție la o posibilă intervenție militară rusă în Ucraina.

În plus, Alianța Nord-Atlantică se pregătește pentru Consiliul NATO - Rusia de săptămâna viitoare, cu o Reuniune extraordinară a miniștrilor de externe, mâine, menită să traseze coordonatele poziției Alianței în raport cu cererile Rusiei, care vrea, nici mai mult, nici mai puțin, ca aliații să blocheze orice extindere spre Est. În esență, cu 100.000 de soldați ruși lângă Ucraina, potrivit informațiilor americane și ucrainene, Kremlinul vrea să șantajeze NATO. Între timp, însă, se pare că și Europa are un as în mânecă.

Cel puțin, așa vede lucrurile secretarul american de stat Antony Blinken. Noua conductă Nord Stream 2 a fost percepută de americani, dar și de europenii estici, ca soluția găsită de Rusia pentru a-și transporta gazul în Europa ocolind Ucraina și, deci, nemaiplătind taxe Kievului. În plus, Nord Stream 2, odată funcțională, în mod cert, face Europa și mai dependentă de gazul rusesc și, deci, de voință politică a Kremlinului.

Atât că, în acest moment, autorizarea conductei a fost suspendată de către autoritățile germane, iar secretarul american de stat Antony Blinken a propus un alt mod de a vedea lucrurile, și anume: ce ar fi ca europenii, în loc să se lase șantajați cu Nord Stream 2 de către Rusia, să folosească Nord Stream 2 ca să oblige  Moscova să aibă un comportament mai normal și mai respectuos față de Europa.

Până când vom avea o idee despre cum se prefigurează situația viitoare, după Consiliul NATO - Rusia, cert este că Uniunea vorbește despre consecințe grave în cazul unei noi intervenții ruse în Ucraina, iar asta se poate traduce prin noi sancțiuni economice împotriva Rusiei și prin blocarea pe termen mai lung a Nord Stream 2, așa cum a avertizat recent vicecancelarul german Robert Habeck.


Etichete josep borrellucrainauerusiaconsiliul natosuagermanianord stream 2(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live