Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 02 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

15 Aprilie 2014
Vizualizari: 1248
Comentează add

Evenimentele din Ucraina vor conduce la o prezenţă militară sporită a SUA în regiune, a spus Robert Kaplan, analist la Stratfor, răspundând unei întrebări RRA.

Rusia "va rămâne ostilă Vestului"

ani-sandu-washington

Analistul Robert Kaplan. Foto: Ani Sandu

Evenimentele din Ucraina vor conduce la o prezenţă militară sporită a SUA în regiune - aprecierea a fost făcută în exclusivitate la Radio România de analistul Robert Kaplan, de la Compania de analiză strategică Stratfor.

Potrivit acestuia, pentru ţările din vecinătatea conflictului, acesta este un potenţial moment de evaluare a relaţiei cu NATO şi cu SUA.

Robert Kaplan spune că nu se aşteaptă ca Rusia să invadeze Ucraina, dar că Moscova va încerca să destabilizeze cât mai mult statul ucrainean. 

În criza din Ucraina, ţările din estul Europei urmăresc cu şi mai mare atenţie ca în trecut fiecare pas făcut de americani, întrebându-se dacă pot cu adevărat să conteze pe SUA şi NATO, spune Robert Kaplan, analist la Stratfor.

"Dacă eşti în Letonia, în Polonia sau în România, urmăreşti îndeaproape cum tratează SUA criza din Ucraina, pe măsură ce aceasta înaintează. Va fi o reacţie puternică. Vor putea SUA să limiteze intenţiile lui Putin? Vor face americanii cu adevărat ceea ce zic?

"Pentru România, situaţia are implicaţii deosebit de importante, legate de Transnistria, de Moldova. Statele baltice cu siguranţă se uită cu atenţie la Belarus şi se întreabă dacă Putin nu cumva se satură de Lukaşenko. Va vrea Putin să aibă un control mai direct acolo? Cum va evalua situaţia în timp?", a spus Robert Kaplan.

"Acţiuni agresive" din partea Chinei

Kaplan spune că, în ciuda speranţelor de după Războiul Rece, ca Rusia să devină un stat democratic, cel mai probabil ea va rămâne autocratică şi ostilă Vestului.

"Ce mi se pare cel mai interesant în legătură cu evenimentele din Crimeea e cum au stârnit îngrijorări în rândul japonezilor.

"Aceştia văd ce se întâmplă şi zic: dacă americanii nu sunt dispuşi să facă sacrificii pentru Ucraina, ne vor apăra pe noi, în cazul unui conflict cu China?", a mai declarat Robert Kaplan.

Robert Kaplan adaugă că e mai probabil să existe acţiuni agresive din partea Chinei, dacă aceasta detectează slăbiciune din partea SUA într-o altă regiune de pe glob.

El nu crede că politica Administraţiei Obama în legătură cu Siria a afectat în vreun fel calculele lui Vladimir Putin. Chiar dacă SUA ar fi acţionat militar în Siria, Rusia probabil că tot ar fi ţintit Crimeea, spune Kaplan.

"Putin a anexat Crimeea pentru că a simţit că trebuie să o facă. A simţit că serviciile sale de informaţii au eşuat la Kiev, că nu l-au putut menţine la putere pe Ianukovici.

"Putin se confrunta cu posibilitatea unui guvern ucrainean pro-occidental, aşa că nu a avut încotro şi a formalizat controlul Rusiei asupra Crimeei", a adăugat Robert Kaplan.

SUA, "preocupate de reducerea conflictelor"

Locotenentul general în rezervă Wallace Gregson, fost adjunct al secretarului apărării, spune că nu vede actuala criză drept un nou Război Rece şi că SUA trebuie să fie preocupate de reducerea surselor de conflict din lume.

"Una dintre cele mai mari greşeli strategice pe care am putea s-o facem este să încercăm să creăm un alt tip de confruntare bipolară. Prietenii noştrii şi restul lumii nu vor asta. Nici noi, cu siguranţă, nu vrem asta, dar acest lucru nu înseamnă să ne retragem într-o politică izolaţionistă pentru că sunt multe probleme la nivel global, care trebuie rezolvate.

"Trebuie să lucrăm alături de partenerii noştri pentru a preveni conflictele în viitor", a declarat Wallace Gregson.

Wallace Gregson crede că izolaţionismul reprezintă un risc în cazul în care guvernul SUA nu va explica, aşa cum se cuvine, cetăţenilor americani de ce anumite acţiuni pe care le face sunt necesare 


Etichete StratforRobert KaplanRusiaUcrainaEuropaVladimir Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live