Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Marţi, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

12 August 2014
Vizualizari: 950
Comentează add

Ministerul rus de externe a dat asigurări că, după ce va trece graniţa ucraineană, convoiul cu ajutor umanitar trimis de Rusia în Ucraina va fi transferat sub egida Crucii Roșii.

Rusia ”va preda convoiul umanitar Crucii Roşii în Ucraina”

sorin-solomon

 Convoi cu "ajutoare umanitare". Foto: RT.

Ministerul rus de externe a dat asigurări marţi că, după ce va trece graniţa ucraineană, convoiul cu ajutor umanitar trimis de Rusia în Ucraina va fi transferat sub egida Crucii Roşii, transmite Reuters, citată de Agerpres.

 
”După ce va trece graniţa dintre Rusia şi Ucraina, convoiul va fi preluat sub egida Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”, se subliniază într-o declaraţie a MAE rus.
 
Ucraina a afirmat anterior marţi că, după trecerea graniţei, ajutoarele trimise de Rusia trebuie descărcate din camioanele ruseşti şi transferate de către Crucea Roşie în alte vehicule. Ministerul rus de Externe nu a făcut nicio referire la această condiţie, notează Reuters.
 
Convoiul, care numără 262 de camioane potrivit cifrelor oficiale, urmează să traverseze frontiera la postul Şebeniko-Pletnevka, între regiunea Belgorod, din sudul Rusiei, şi regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, se precizează în comunicatul MAE de la Moscova. 
 
Regiunea Harkov se află sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene, menţionează France Presse.
 
Convoiul ajunge la graniță mâine
 
Ministrul rus al Afacerilor Externe apreciază că 'partea rusă a respectat dorinţele părţii ucrainene în ce priveşte itinerariul convoiului, inspectarea încărcăturii şi alte modalităţi de punere în aplicare a operaţiunii'.   
”După trecerea frontierei ruso-ucrainene, convoiul îşi va continua drumul sub egida Comitetului Internaţional al Crucii Roşii', se arată în continuare în declaraţia MAE de la Moscova. Rusia îşi exprimă în aceste condiţii 'incapacitatea de a înţelege declaraţiile ucrainene privind un dezacord în legătură cu itinerariul convoiului şi noile exigenţe logistice” din partea Kievului, conform comunicatului citat.
 
Guvernul ucrainean, care bănuieşte Rusia de tentativă de destabilizare sau de acordare de asistenţă rebelilor proruşi sub acoperirea unei operaţiuni umanitare, a solicitat ca ajutoarele ruseşti să fie descărcate la graniţă şi preluate de CICR şi ca niciun soldat rus sau membru al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă să nu le însoţească pe teritoriul ucrainean.
 
Preşedintele rus Vladimir Putin a justificat trimiterea ajutoarelor prin necesitatea de a remedia consecinţele ”catastrofale”, potrivit lui, ale ofensivei de anvergură lansate de armata ucraineană la Doneţk şi Lugansk, ultimele două fiefuri ale separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că îi înarmează şi susţine pe separatişti, lucru dezminţit de Rusia.
Convoiul umanitar rus a pornit marţi dimineaţa de la o bază militară de la sud-vest de Moscova şi va ajunge probabil în cursul nopţii în regiunea Voronej, din sudul Rusiei, fiind aşteptat la graniţa ruso-ucraineană în cursul zilei de miercuri.

Etichete Ministerul rus de externeRusiaUcrainaCrucea RoşieconvoicamioaneŞebeniko-PletnevkaHarkovKievVladimir Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live