Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Joi, 22 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc

5 Aprilie 2019
Vizualizari: 537
Comentează add

Miniştrii de externe NATO au aprobat o serie de măsuri menite să contracareze acţiunile Rusiei în regiunea Mării Negre.

Rusia, "una dintre ameninţările în creştere" pentru NATO

doina-saiciuc

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: flickr.com/nato.

NATO şi-a afişat ieri unitatea la a 70-a sa aniversare, în pofida disputelor dintre Statele Unite şi aliaţi cheie, precum Germania şi Turcia, cărora Administraţia americană le reproşează cooperarea cu Rusia în domeniul energetic, respectiv militar.

La reuniunea de la Washington a miniştrilor de externe din cele 29 de ţări NATO, secretarul de stat Mike Pompeo a spus că Rusia este una din ameninţările în creştere care obligă Alianţa să se adapteze.

Demnitarul american a afirmat că invaziile din Georgia şi Ucraina, intervenţia din Siria şi acum din Venezuela reflectă visele imperialiste sumbre ale preşedintelui rus Vladimir Putin.

Miniştrii aliaţi au convenit să consolideze cooperarea maritimă cu Ucraina şi Georgia.

Ei au cerut de asemenea Rusiei să pună capăt anexării Crimeii, să elibereze marinarii şi navele capturate anul trecut în Marea Azov şi să revină la respectarea deplină şi verificabilă a tratatului INF.

Jens Stoltenberg: Timpul se scurge însă astfel încât NATO este pregătită pentru o lume fără tratatul INF. Nu vom acţiona în oglindă cu acţiunile Rusiei, vom acţiona cu măsură şi coordonat şi nu avem nicio intenţie de a amplasa în Europa rachete nucleare bazate la sol. Vom discuta mai mult despre ce putem face pentru a consolida securitatea în regiunea Mării Negre.

Secretarul de stat Mike Pompeo a descris reuniunea cu un apel la unitatea pentru confruntarea provocărilor în competiţia marilor puteri Rusia, China şi Iranul.

Mike Pompeo: Acest unic scut, pe care l-am purtat cu noi 70 de ani, este puternic pentru că noi credem în descurajare, nu în agresiune. Este puternic datorită angajamentului pentru apărarea noastră comună, prevăzută în articolul 5, faţă de care ne reangajăm astăzi. Nicio alianţă militară nu poate egala nici pe departe puterea naţiunilor, reprezentate astăzi aici.


Etichete rusianato

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live