Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Vineri, 04 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

29 August 2014
Vizualizari: 879
Comentează add

Rusia susţine în continuare că dovezile prezentate de NATO care ar demonstra implicarea în operaţiunile insurgenţilor din estul Ucrainei ar fi manipulate.

Rusia susţine că dovezile prezentate de NATO sunt manipulate

alexandru-beleavski-moscova

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Foto: captură youtube.com/RT

În paralel cu diferitele reuniuni consacrate situaţiei din Ucraina, în teritoriu situaţia se agravează de la zi la zi.

În această după-amiază o parte din locuitorii oraşului sud-estic Mariupol părăseau în grabă localitatea, după ce rebelii separatişti au avansat în regiune.

Rusia susţine în continuare că dovezile prezentate de NATO care ar demonstra implicarea în operaţiunile insurgenţilor din estul Ucrainei ar fi manipulate.

Astăzi preşedintele Vladimir Putin a cerut din nou începerea imediată a dialogului între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii regiunilor separatiste.

Vorbind astăzi la forumul de tineret de al Seligher, Vladimir Putin a declarat că evenimentele din Ucraina au fost declanşate de decizia fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a amâna semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, pentru a reanaliza riscurile economice pe care le comportă.

Potrivit liderului de la Kremlin, Statele Unite şi Uniunea Europeană, sprijinindu-se pe elemente radicale şi naţionaliste ucrainene, au organizat o lovitură de stat.

Ofensiva Kiev-ului, comparată cu cea a Germaniei naziste

Cei care nu au fost de acord cu schimbarea neconstituţională a puterii sunt reprimaţi acum cu ajutorul forţei militare brute, a adăugat Putin, care a comparat acţiunile Kievului în Ucraina de Est cu cele ale Germaniei naziste împotriva Uniunii Sovietice.

"Oricât de trist ar fi, mie aceasta îmi aduce aminte de evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial, când ocupanţii germano-fascişti, trupele germano-fasciste înconjurau oraşele noastre, de exemplu Leningradul, şi executau tiruri directe asupra localităţilor şi locuitorilor lor paşnici", a spus Vladimir Putin.

Preşedintele rus consideră că actuala ofensivă a insurgenţilor din estul Ucrainei urmăreşte să îndepărteze trupele ucrainene de pe poziţiile de pe care acestea bombardează localităţile.

Vladimir Putin a chemat Kievul să pună capăt "războiului fratricid şi să angajeze negocieri cu reprezentanţii regiunilor estice".

Ucraina vrea în NATO, iar alianţa "nu-i închide uşa"

De partea cealaltă, Ucraina a anunţat că intenţionează să reia procesul de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

Premierul Arseni Iaţeniuk a precizat că guvernul va înainta parlamentului un proiect de lege în acest sens, care va stipula inclusiv anularea statutului de "ţară nealiniată", relatează France Presse.

Anunţul a fost primit favorabil la Bruxelles.

"NATO sprijină Ucraina şi nu închide uşa aderării", a declarat secretarul general Anders Fogh Rasmussen, la capătul unei reuniuni de urgenţă.

De altfel, relaţiile Alianţei cu Rusia par să fie tot mai reci, pe fundalul dovezilor care ar demonsta implicarea Moscovei în evenimentele din Ucraina.

"Este evident că trupe şi echipamente militare au tecut ilegal graniţa în estul şi sud-estul Ucrainei. Nu este un incident izolat, ci parte a unui plan periculos, întins pe durata mai multor luni, cu scopul de a destabiliza statul suveran Ucraina. Forţe ruse sunt implicate direct în operaţiuni militare. Rusia continuă să livreze separatiştilor tancuri, vehicule blindate sau lansatoare de rachete.

"Astăzi exprimăm suportul neondiţionat pentru Ucraina, iar la summitul din Ţara Galilor, de săptămâna viitoare, ne vom întâlni cu preşedintele Poroşenko, pentru a-l asigura de tot sprijinul pe care îl oferă NATO", a spus Anders Fogh Rasmussen.

Mai mulţi aliaţi vor contribui financiar pentru modernizarea armatei ucrainene, a adăugat secretarul general al NATO. 


Etichete UcrainaKievMariupolseparatiştiRusiarebeliVladimir PurinconflictNATOaderareSUAOccidentArseni IaţeniukAnders Fogh Rasmussensprijin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live