Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DINCOLO DE ZIDURI Marţi, 24 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

22 Mai 2013
Vizualizari: 1178
Comentează add

Azerbaidjanul susţine că voturile cetăţenilor săi în favoarea reprezentantei Rusiei, Dina Garipova, nu au fost luate în calcul.

Rusia şi Azerbaidjanul acuză votul de la Eurovision

alexandru-beleavski-moscova

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Recent încheiată, ediţia de anul acesta a concursului Eurovision este marcată de două scandaluri.

Câştigătoarea, reprezentanta Danemarcei, Emmelie de Forest, este bănuită de un posibil plagiat al unei piese olandeze, iar Azerbaidjanul susţine că voturile cetăţenilor săi în favoarea reprezentantei Rusiei, Dina Garipova, nu au fost luate în calcul.

Problema a fost discutată chiar marţi, la Moscova, de cei doi miniştri de externe.

Azerbaidjanul, al cărui reprezentant s-a clasat anul acesta pe locul II, a anunţat oficial că votul azer acordat Rusiei a fost grav viciat, reprezentanta acesteia, Dina Garipova, obţinând în realitate locul II şi cele 10 puncte aferente şi nu zero puncte, aşa cum s-a anunţat oficial.

Preşedintele ţării, Ilham Aliev, a ordonat să se facă lumină în acest caz, scandalul declanşându-se înaintea sosirii la Moscova a ministrului de externe Elmar Mammadyarov.

Incidentul s-a aflat pe agenda convorbirilor acestuia cu omologul său rus Serghei Lavrov.

După întâlnire, şeful diplomaţiei azere a declarat că renumărarea voturilor, dispusă prin hotărâre judecătorească, a confirmat că Rusia a obţinut din partea Azerbaidjanului locul II.

În termeni duri, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a numit dispariţia celor 10 puncte "furt" şi a declarat că s-a înţeles cu omologul său azer că după clarificarea tuturor aspectelor juridice de către Televiziunea azeră, Rusia şi Azerbaidjanul vor decide împreună cum să acţioneze pentru a nu lăsa fără răspuns acest act "revoltător".


Etichete EurovisionRusiaDanemarcaAzerbaidjanDina GaripovaElmar MammadyarovSerghei Lavrov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live