Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

25 Mai 2021
Vizualizari: 221
Comentează add

Cotidianul rus Kommersant, citând surse proprii, a scris că summitul ruso-american ar putea să aibă loc la mijlocul lunii iunie în Elveția.

Rusia "şi-a dat acceptul" unui summit Putin- Biden

alexandru-beleavski-moscova

 

Rusia şi-a dat acceptul unui summit Putin- Biden, iar cel mai probabil acesta va avea loc la mijlocul lunii iunie.
 
Summitul va fi organizat în contextul în care relația bilaterală a fost marcată în ultimele luni de tensiuni generate, printre altele, de un masiv atac cibernetic în Statele Unite, un presupus  amestec rusesc în procesul electoral american, dar și de politica Moscovei cu privire la Ucraina.

În urma convorbirilor între înalţii respnsabili pe probleme de securitate rusă și american, Nikolai Patrușev şi Jake Sullivan, ce a avut loc ieri la Geneva, Consiliul rus al Ssecurității și Casa Albă au declarat că întâlnirea a fost o etapă importantă în pregătirea planificatuluii summit al președinților Vladimir Putin și Joe Biden, cu precizarea că data și locul acestuia vor fi anunțate ulterior.
 
Comunicatul rus şi cel american sunt practic identice, inclusiv în formulări, ceea ce arată că s-a ajuns la o bază consensulă, cu diferența că partea americanilor îl numește 'declarație comună'.
Presa rusă consideră că formulările folosite implică acceptul Kremlinului pentru întâlnirea la vârf pe care liderul american i-a propus-o omologului sau Rus în timpul convorbirii telefonice din luna aprilie.
 
Consiliul rus al Securității menționează că în pofida divergențelor între Moscova și Washington, convorbire între Nikolai Patrușev şi Jake Sullivan s-au desfășurat într-o cheie constructivă şi au permis o înțelegere mai bună a pozițiilor celor două țări.
 
Cei doi au abordat un spectru larg de probleme, o atenție prioritară fiind acordată stabilitații strategice și și-au exprimat convingerea că în anumite domenii se poate ajunge la soluții acceptabile pentru ambele părți, fiind de acord că normalizarea relațiilor ruso-americane ar răspunde intereselor celor două țări şi ar contribui la creșterea stabilității și predictibilității globale.
 
Cotidianul rus Kommersant,  citând surse proprii, a scris că summitul ruso-american ar putea să aibă loc la mijlocul lunii iunie în Elveția.

Etichete rusiasummitsua(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live