Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

4 Decembrie 2014
Vizualizari: 964
Comentează add

Președintele Vladimir Putin a acuzat din nou vestul că încearcă să împiedice dezvoltarea unei Rusii puternice.

Rusia "se confruntă cu dificultăți economice"

alexandru-beleavski-moscova

Vladimir Putin. Foto. kremlin.ru.

Preşedintele rus Vladimir Putin a admis joi, în discursul despre starea naţiunii, că ţara sa se confruntă cu dificultăţi economice, pe fundalul scăderii cotaţiilor petrolului şi al sancţiunilor impuse de Occident.

Chiar şi aşa, după ce a avertizat că vor urma vremuri grele, liderul de la Kremlin a acuzat din nou vestul că încearcă să împiedice dezvoltarea unei Rusii puternice.

Mesajul anual către naţiune al preşedintelui Vladimir Putin a fost consacrat, în esenţă, celor trei crize interdependente cu care se confruntă în prezent Rusia, cea ucraineană, cea ruso-occidentală şi criza economică.

Referindu-se la sancţiunile occidentale, preşedintele Putin a declarat că acestea nu sunt doar o reacţie nervoasă a Statelor Unite şi ale aliaţilor acestora la evenimentele din Ucraina, care au fost doar un pretext.

Mecanismul descurajării Rusiei există de sute de ani - a spus el - şi sunt puse în funcţiune de fiecare dată, când cineva consideră că Rusia a devenit prea puternică şi independentă.

Putin a subliniat că, pentru Rusia, suveranitatea reală de stat este o condiţie necesară a existenţei sale şi a discuta cu el de pe o poziţie de forţă este inutil.

Putin a reafirmat că scutul american antirachetă riscă să destabilizeze echilibrul strategic de forţe, avertizând, totodată, că Rusia nu va permite nimănui să obţină o superioritate militară asupra sa, fără însă a se angrena într-o cursă costisitoare a înarmărilor.

El a respins posibilitatea izolării Rusiei printr-o nouă cortină de fier, ca şi cea a autoizolării, şi a subliniat că Moscova nu are nicio intenţie de a renunţa la relaţiile cu Uniunea Europeană şi Statele Unite.

În discursul susţinut în faţa parlamentului, Vladimir Putin a apărat fără rezerve reunificarea Peninsulei Crimeea şi a Sevastopolului, pe care a descris-o drept "un moment istoric".


Etichete RusiaVladimir Putinstarea natiuniieconomiepetrolsanctiunidificultatiOccidentsanctiuniSUAinarmarestrategieUcrainaCrimeeaSevastopol

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live