Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 18 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

4 Martie 2021
Vizualizari: 185
Comentează add

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția astăzi că Rusia nu are dreptul să se opună dorinței suverane a unor țări de a adera la NATO.

Rusia "nu are dreptul să se opună dorinței unor țări de a adera la NATO"

florin-lepadatu

 Foto: nato.int.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția astăzi, la o dezbatere cu studenți europeni, că Rusia nu are dreptul să se opună dorinței suverane a unor țări de a adera la Alianță.
 
Jens Stoltenberg a adăugat că Europa nu se poate apăra de una singură și că parteneriatul transatlantic este baza securității europene, inclusiv în contextul puterii chineze militare și economice în creștere.
 
Reporter: Carmen Gavrilă - Jens Stoltenberg a explicat că Rusia nu are și nu e cazul să-și imagineze că ar avea vreun cuvânt de spus sau vreun drept de veto, când e vorba de extinderea Alianței.
 
Jens Stoltenberg: Ca o țară să devină sau nu membră a NATO este o decizie de luat strict de către țara respectivă și de aliați, de nimeni altcineva. Asta pentru că uneori există impresia că Rusia ar avea un fel de drept de veto, că ar avea dreptul să refuze unei țări dorința de a adera la NATO. Mesajul meu e acesta: în multe documente juridice, inclusiv unele semnate de Rusia, se spune clar că e dreptul suveran al oricărei națiuni să-și decidă singură calea de urmat, inclusiv în ce aranjamente de securitate vrea să participe sau nu. Dacă cineva vrea să adere la NATO, ca Ucraina sau Georgia, este strict decizia celor 30 de state membre și a candidaților, a nimănui altcineva. Sunt unii care spun că e vorba de țări de la granița Rusiei și că aderarea lor ar fi un fel de provocare la adresa Rusiei, un act agresiv. Nu e așa. Rusia nu are dreptul să vadă în asta o provocare sau să încerce să le nege decizia suverană de aderare la NATO.
 
Reporter: În ce privește China, Jens Stoltenberg a avertizat că Beijingul subminează lumea pe care comunitatea democratică vrea să o construiască pe baza regulilor, a respectului pentru suveranitate și pentru legislație internațională.
 

Etichete Jens StoltenbergRusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live