Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Vineri, 05 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

9 Septembrie 2018
Vizualizari: 565
Comentează add

În zeci de oraşe din Rusia au avut loc manifestaţii împotriva proiectului guvernamental de creştere a vârstei de pensionare.

Rusia: Manifestații împotriva creşterii vârstei de pensionare

alexandru-beleavski-moscova

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi (centru). Foto: EPA/Agerpres.

În mai multe zeci de oraşe din Rusia au loc astăzi acţiuni de protest, în marea majoritate neautorizate, împotriva majorării vârstei de pensionare, organizate de susţinătorii liderului de opoziţie Aleksei Navalnîi, între care, la Moscova, circa 2.000, conform poliţiei, sau între două şi cinci mii, conform unor surse independente.

Înaintea protestelor autorităţile au reţinut preventiv zeci de organizatori.

Aleksei Navalnîi, la rândul lui, a fost arestat pentru 30 de zile, la sfârşitul lunii trecute, pentru organizarea unui miting neautorizat, în luna ianuarie.

La această oră, poliţia a reţinut la Sankt Petersburg aproape 100 de manifestanţi şi cel puţin 10 persoane la Moscova.

Reforma sistemului de pensii prevedea iniţial creşterea vârstei de pensionare în următorii 10 ani, de la 60 la  68 de ani la bărbaţi şi de la 55 la 63 la femei.

Actualele limite de vârstă datează din anii 1930, guvernul invocând în sprijinul reformei creşterea numărului de pensionari şi scăderea numărului de persoane lucrătoare, ca şi creşterea duratei medii de viaţă.

În pofida unei intense campanii de propagandă, reforma pensiilor a provocat nemulţumirea a peste 80% din populaţie şi scăderea cu 15% a ratingului preşedintelui Putin.

La sfârşitul lunii trecute, liderul de la Kremlin a propus o variantă atenuată a reformei ce prevede creşterea vârstei de pensionare la femei la 60 de ani şi garantarea facilităţilor acordate anumitor categorii sociale şi de muncă.


Etichete pensionariRusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live