Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

30 Martie 2020
Vizualizari: 170
Comentează add

Cea mai gravă situație este la Moscova, unde intră de mâine în vigoare reguli stricte de autoizolare.

Rusia închide frontierele și impune măsuri stricte de carantină

alexandru-beleavski-moscova

Foto: Arhivă.

Rusia închide frontierele și impune măsuri stricte de carantină. Cea mai gravă situație este la Moscova, unde intră de mâine în vigoare reguli stricte de autoizolare.

Duminică seara, primarul Moscovei, Serghei Sobeanin, a anunțat impunerea, de luni, în capitala rusă a regimului total de autorizolare pentru toți locuitorii, indiferent de vârstă.

Aceștia vor putea părăsi domiciliul numai în caz de urgențe medicale sau amenințări directe la adresa vieții și sănătății, pentru cumpărături la cel mai apropiat magazin sau farmacie, să-și plimbe câinele la cel mult 100 de metri de casă și să ducă gunoiul acolo unde este necesar. Cei care își vor continua activitatea, vor putea să se deplaseze la serviciu.

În următoarea perioadă locuitorii vor putea ieși din casă însă numai pe bază de permise speciale, ce urmează să fie eliberate de Primărie. În afara locuinței se impune, de asemenea, păstrarea distanței sociale de cel puțin un 1,5 metri. Va fi permisă în continuare ieșirea și intrarea în oraș.

Serghei Sobeanin a mai spus că în perioada următoare va fi desfășurat un sistem inteligent de control al autoizolării și restricțiilor de circulație, controlul urmând să devină din ce în ce mai sever. De asemenea, primarul Moscovei anunțat compensații lunare de ce ca 250 de dolari pentru cei care, din cauza autoizolării își vor pierde serviciul.


Președintele Putin a decretat săptămâna viitoare nelucrătoare, cu plata salariilor, autoritățile chemând oamenii ca în cele 9 zile libere, 28 martie - 5 aprilie, să rămână acasă sau să lucreze, unde este posibil, de la distanță. Vor continua să funcționeze instituțiile de stat, cele medico-sanitare, de transporturi și telecomunicații, întreprinderi cu ciclu continuu si alte întreprinderi și servicii de importanță vitală.


Din 30 martie ora 0:00, Rusia închide, pentru călători, toate punctele de frontieră rutieră, de cale ferată, pietonale, fluviale și mixte, după ce a suspendat deja accesul cetățenilor străini, cât şi legăturile aeriene internaționale de călători, cu excepția curselor pentru repatrierea propriilor cetățeni. Sunt exceptate transporturile de marfă, poștale, umanitare şi altele.

Toate persoanele care sosesc în Rusia sunt obligate să se autorizoleze timp de 14 zile. Se interzice, până la 1 iunie, vânzarea de bilete în stațiuni.


Ieri, patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse i-a chemat pe credincioși să nu frecventeze bisericile, unde slujbele însă vor continua. Săptămâna viitoare, Duma de Stat va discuta înăsprirea pedepselor penale pentru încălcarea carantinei, mergând până la amenzi de peste 20.000 de dolari și 7 ani de închisoare în cazul în care urmarea fost decesul a două sau mai multe persoane. Se aplică deja amenzi contravenționale în cazul persoanelor care nu respectă autoizolarea.


De la 1 aprilie se va aplica, treptat, măsuri în sprijinul populației și a economiei, anunțate de președintele Putin în mesajul adresat în legătură cu situația coronavirus. Ele includ alocaţii suplimentare pentru copiii și familiile cu venituri mici, majorarea alocațiilor de șomaj, vacanțe la plata creditorilor, chiriilor și asigurărilor sociale, și alte facilități.


Autoritățile vor accelera producția de teste și vor crește numărul de laboratoare de stat și private pentru efectuarea acestora, concomitent cu extinderea capacităților de internare a bolnavilor de coronavirus.

Numărul deceselor la pacienții cu coronavirus a crescut astăzi la 9.

În Rusia sunt confirmate 1.534 de cazuri de COVID-19, din care 1.014 la Moscova. În capitala rusă, 40% din pacienții conectați la aparatele de ventilație pulmonară sunt sub 40 de ani.

(RS)


Etichete rusiacoronaviruscarantina(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live