Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MULTI-KULTI Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

9 Iunie 2022
Vizualizari: 301
Comentează add

În plină ruptură între Moscova şi Occident din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei, Rusia îl comemorează pe ţarul Petru cel Mare, care a încercat să apropie imperiul de Europa.

Rusia îl comemorează pe Petru cel Mare

sergiu-stet

  Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: rador.ro.

Rusia îl comemorează joi, 9 iunie, pe ţarul Petru cel Mare, care a încercat să apropie imperiul de Europa, un ecou al trecutului care este diferit trei secole mai târziu, în plină ruptură între Moscova şi Occident din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei, relatează AFP preluată de Agerpres.
 
Pentru a marca cea de-a 350-a aniversare de la naşterea lui Petru I, care a condus Rusia întâi ca ţar, apoi ca împărat din 1682 până la decesul lui în 1725, preşedintele rus Vladimir Putin urma să viziteze joi, la Moscova, o expoziţie consacrată acestuia.
 
Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Vladimir Putin "apreciază mult rolul lui Petru cel Mare în istoria ţării noastre".
 
După o călătorie în Europa, care l-a făcut să conştientizeze marea întârziere în dezvoltarea Rusiei, Petru I a modernizat imperiul rus în marş forţat, reformând armata, statul şi Biserica, creând o marină de război şi iniţiind o veritabilă revoluţie culturală a cărei moştenitoare este Rusia actuală.
 
Petru cel Mare a construit de asemenea Sankt-Petersburg, capitala imperială pe care el o vedea ca pe "o fereastră deschisă spre Europa". De altfel, în acest oraş, astăzi al doilea ca mărime din Rusia, vor avea loc joi majoritatea festivităţilor, cu spectacole şi conferinţe publice.
 
Personalitatea lui Petru cel Mare rămâne de asemenea asociată cu cea a unui cuceritor care a extins frontierele Rusiei şi a unui monarh puternic, care nu suporta nicio formă de contestare.
 
"Petru I poate fi o figură emblematică atât pentru susţinătorii unui liberalism de tip european, cât şi pentru susţinători unui stat puternic", subliniază istoricul rus Daniil Koţubinski. În timpul festivităţilor de joi, "puterea actuală (din Rusia) va pune accentul pe latura lui (Petru I) de om de stat puternic", anticipează el.
 
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine.
 
În acest context de puternice tensiuni între Moscova şi Europa, mulţi ruşi se întreabă dacă Putin intenţionează să "închidă fereastra deschisă" acum trei secole de Petru cel Mare.
 
În urmă cu o săptămână, Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a dat asigurări că "nimeni nu are intenţia de a închide ceva".
 
 

Etichete Petru cel MarețarRusiaîmpăratVladimir Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live