Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

21 Iulie 2020
Vizualizari: 380
Comentează add

În memoria multora a rămas imaginea navei amiral Kuznețov, care abia a reușit să ajungă la baza rusească din Siria, lăsând în urmă dâre de fum gros.

Rusia dorește să își modernizeze radical forțele navale

alexandru-beleavski

      Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: rador.ro.

Rusia pare decisă să își modernizeze radical forțele navale. În memoria multora a rămas imaginea navei amiral Kuznețov, care abia a reușit să ajungă la baza rusească din Siria, lăsând în urmă dâre de fum gros. 

Președintele Vladimir Putin a vizitat Crimeea, unde, la Șantierul Naval din Kerci, a lansat oficial construcția la trei șantiere navale, la Kerci, Sankt Petersburg și Severodvinsk, a unui număr de șase nave militare, două nave de desant universale, care sunt și portelicoptere, două submarine nucleare cu rachete hipersonice și două fregate cu rachete de croazieră.
 
Noile nave, dotate cu arme și echipamente avansate, vor întări considerabil potențialul strategic al flotei ruse, a  declarat liderul de la Kremlin, menționând că în ultimii ani aceasta și-a reluat prezența permanentă în mările lumii, la mare distanță de baze. În prezent, în diferite regiuni ale Oceanului Planetar - a spus Putin - se află aproape 60 de nave rusești.
 
El a amintit că în ultimii ani flota rusă a primit peste 200 de nave militare de clase diferite, obiectivul propus pentru 2027 fiind ca navele noi să reprezinte peste 70% din total. Cu ocazia vizitei, președintele rus a lansat construcția la Şantierul Naval din Kerci a nouă nave universale de desant, cum sunt ele clasificate în Rusia, în fapt ele fiind nave multifuncționale ce îmbină funcție de nave de comandă, portelicopter și nave de amfibii de asalt.
 
O asemenea clasă de nave nu a existat până acum în marina sovietică și cea rusă. Portelicopterele au primit numele a doi generali sovietici din perioada războiului, Ivan Rogov și Mitrofan Moskalenko, nume purtate de nave amfibii din generația precedentă. 
 
Cele două nave sunt răspunsul Rusiei la refuzul de ultim moment al Franței de a-i livra în 2015, din cauza sancțiunilor pentru alipirea Crimeii, două nave similare clasa Mistral, construite special pentru marina rusă. Ulterior, Franța le-a vândut Egiptului, în timp ce Rusia a primit o compensație de aproape un miliard de euro și echipamentele rusești deja instalate. În acest context, realizarea celor două nave rusești este un gest politic adresat NATO și Statelor Unite, care au presat Franța să rezilieze contractul, simbolistica politică fiind subliniată că navele sunt construite în Crimeea.
 
După cum detaliază mediile ruse, cele două Mistraluri rusești, cum le numesc acestea, vor fi mai mari decât cele franceze. Cu un deplasament de 25 de mii de tone și o lungime de 220 de metri, ele vor fi cele mai mare nave de suprafață proiectate și construite în Rusia post-sovietică și totodată primele portelicoptere construite de Rusia în această perioadă. Ele pot lua la bord 20 de elicoptere grele și 900 de infanteriști marini.
 
Costul contractului este de circa 1,45 de miliarde de dolari echivalent. Potrivit publicației "Izvestia", una din nave se va baza în Marea Neagră, cealaltă în Pacific și, alături de crucișătoarele cu rachete din componența celor două flote, pot forma nucleul grupărilor navale rusești prezente permanent în Marea Mediterană și în zona Asiei de Sud-Est. 
 
De la Kerci, în regim video, președintele Putin a lansat astăzi și construcția, la Severodvinsk, în nordul  Rusiei, a două submarine nucleare clasa Yasen-M, denumite "Voronej" și "Vladivostok". Directorul general al șantierului naval a subliniat că acestea vor fi dotate cu rachete hipersonice și reprezintă viitorul flotei ruse.
 
Primul sumersibil clasa Yasen-M, /Kazan/ ar urma să intre în exploatare în acest an. Alte șapte, inclusiv cele două noi, sunt construcție. Tot astăzi, președintele Putin a lansat construcția la Şantierul Vaval de nord din Sankt Petersburg a două fregate-proiect 22350 modernizat. Comunicatul de presă semnat de ministrul industriilor, Denis Manturov, precizează că, față de proiectul de bază, acesta vor avea 24 de lansatoare de rachetă, în loc de 16, și vor fi dotate cu rachete de croazieră Kalibr-NK și Onix.

Etichete CrimeeaVladimir PutinKercinavemarinăarmată

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live